*Nettavisen* Nyheter.

«Gå tilbake om bord. Er det klart? Hører du meg ikke?»

Foto: REUTERS/Max Rossi/SCANPIX

Avslørende lydopptak for den italienske cruisekapteinen.

17.01.12 19:04

En italiensk avis har publisert et lydopptak der kapteinen på cruiseskipet Costa Concordia angivelig nekter å forlate en livbåt og gå tilbake til skipet. Kapteinen selv avviser anklagene.

Hvis opptaket er ekte, er det svært avslørende for kapteinen Francesco Schettino, som tirsdag satt i avhør hos italiensk politi.

Kapteinen ble etter forliset fredag kveld pågrepet og siktet for uaktsomt drap. Han anklages for å ha forårsaket skipsforliset og for å ha forlatt skipet før alle passasjerer var evakuert.

- Kapteinen forsvarer sin rolle etter kollisjonen som etter hans mening reddet hundrevis, om ikke tusenvis av liv, sier kapteinens advokat Bruno Leporatti.

Les også: Fem funnet døde etter cruiseulykken

Motsier kystvakten
Advokaten sier Schettino ikke forlot skipet. Dette strider mot hva kystvakten tidligere har opplyst. Lydopptaket som ble lagt ut på nettsiden til Corriere della Sera tirsdag, skal inneholde en samtale mellom kapteinen og en tjenestemann fra kystvakten på øya Giglio.

Her blir kapteinen gjentatte ganger bedt om å gå tilbake til skipet og ta ledelsen over evakueringen, slik at kystvakten kan få oversikt over hvor mange som trenger hjelp.

Truer kapteinen
Men kapteinen blir tilsynelatende sittende i livbåten. Det fører til at kystvaktens representant både truer og roper til kapteinen.

«Hør, Schettino, kanskje reddet du deg selv fra havet, men jeg vil sørge for at du fremstår i et svært dårlig lys. Jeg vil sørge for at du får svi for dette», sier kystvaktens representant.

«Jeg går ingen steder. Jeg er her», sier personen som angivelig er kapteinen. Han sier også at han leder evakueringen fra der han er, hvorpå kystvaktens representant spør kapteinen om han nekter å gå tilbake og hvorfor.

Kommando
Etter at kapteinen svarer at han ikke nekter og sier noe om en annen livbåt, roper tjenestemannen at det er en ordre at han kommer seg tilbake på båten.

«Det er ingenting å tenke over (...) Nå er det jeg som gir ordre. Gå tilbake om bord. Er det klart? Hører du meg ikke?»

Kapteinen gir deretter beskjed om at han går tilbake om bord, mens kystvaktens representant ber ham om å ringe med en gang han er på båten. Han sier også at kystvaktens redningsfolk befinner seg ved baugen av båten.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.