RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gabriel (40) feirer julaften i ti minus for sin syke sønn (7)

FRYSER: Med det tynne grønne teppet godt tullet rundt kroppen sitter Gabriel Gusita julaften ved å tigge penger i Storgata i Tromsø sentrum.
FRYSER: Med det tynne grønne teppet godt tullet rundt kroppen sitter Gabriel Gusita julaften ved å tigge penger i Storgata i Tromsø sentrum. Foto: Tarjei Berg/Nordlys
Sist oppdatert:
Julaften til tross - denne onsdagsformiddagen satt det flere rumenske tiggere og frøs seg gjennom nok en tung vinterdag.

- Det er veldig vanskelig. Jeg kan ikke snakke engelsk bra nok, og jeg kan ikke norsk. Det er ingen sjef som vil ansette meg, så hva kan jeg gjøre? Jeg sitter her og sier vær så snill, forteller Gabriel Gusita (40) fra Romania til avisa Nordlys.

Han bor i en trang bil sammen med fem familiemedlemmer. Både mor, far og søsken har tatt seg den lange turen nord til Tromsø for å finne et bedre livsgrunnlag for sine nærmeste.

- Vi kommer hit sammen, og så drar vi tilbake til Romania i noen perioder. Da kan vi gi penger til familien, og være sammen med dem før vi må komme tilbake, sier småbarnsfaren.

Sykt barn

Rundt seg har han tullet et tynt grønt teppe, men det er tydelig at han fryser. For Gusita er ikke dette noen ønskesituasjon.

- Jeg skulle ønske at jeg kunne jobbe, sier han oppgitt.

Hjemme har han to barn som venter på at han skal komme hjem til Romania igjen. Sønnen hans på sju år har problemer med bena sine. Han kan ikke gå ordentlig.

- Operasjonen koster mye penger, så jeg må bare fortsette, sier Gusita.

Ikke bekymret

Daglig leder i Bymisjonen Tromsø, Ann Karina Sogge, sier de rumenske tiggerne i Storgata ikke er de som bekymrer dem mest i den ideelle organisasjonen.

- Vi har inntrykk av at de organiserer seg selv på sin måte. De bor sammen, jobber sammen og fordeler pengene seg imellom. De prøver å gjøre det beste ut av situasjonen.

Hun forteller at de tidligere har prøvd å å nå ut til de ulike grupperingene, blant annet med informasjon om plikter og rettigheter i Norge.

- Jeg vet ikke hvordan det blir i år, men i fjor var det noen som kom innom Bymisjonsmiddagen i banksalen på julaften. Der er de selvfølgelig hjertelige velkomne også i år, sier Sogge.

Fryktet det verste

Det er imidlertid andre enkeltmennesker som har bekymret henne og organisasjonen i mye større grad forut årets julefering.

- Det gjelder noen enkeltpersoner som har reist hit alene fra ulike deler av Europa. De sov på gata, og vi var rett og slett redde at vi skulle finne dem en morgen etter å ha fryst ihjel.

Hun opplyser at de nå har forsikret seg om at ingen vil måtte sove på gata i Tromsø denne romjula.

- Nå har den akutte faren blitt lettet, men det vil fortsatt være en utfordring å finne husly til dem etter jula, avslutter Sogge.

Les flere saker fra Nordlys her.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere