RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gabriel García Márquez er død

Gabriel García Márquez ble 87 år gammel.
Gabriel García Márquez ble 87 år gammel. Foto: Cesar Rangel (Afp)
Sist oppdatert:
Den colombianske forfatteren Gabriel García Márquez er død, melder mexicanske aviser. Nobelprisvinneren ble 87 år gammel.

García Márquez fikk nobelprisen i litteratur i 1982. Han regnes som en av grunnleggerne av den magiske realismen, der forfatterne kombinerer realistiske og fantastiske elementer for å beskrive den latinamerikanske virkeligheten.

Gabriel García Márquez ble født i fattige kår i Aracataca i Columbia i 1928, og tilbrakte de første barneårene hos sine besteforeldre på morssiden. Hans bestemors historier, blandet med fri fantasi, var med på å forme den framtidige forfatterens sinn.

Inspirert av hjembyen

– Når man vokser opp, er sinnet mer opptatt av fremtiden enn av fortiden, så mine minner om hjembyen ble ikke overskygget av nostalgi. Jeg husker stedet som det var: Et godt sted å være, der alle kjente hverandre, skriver han i sin selvbiografi «Leve, for å fortelle», som kom ut i 2002.

Fødebyen Aracataca var inspirasjonen til García Marquez' store gjennombrudd «Hundre års ensomhet» i 1967. Det er en storstilet saga over slekten Buendía, fra grunnleggelsen til tilintetgjørelsen av landsbyen Macondo. Boken er solgt i 30 millioner eksemplarer verden rundt, og «Kjærlighet i koleraens tid», som kom ut i 1985, ligger ikke langt unna.

Politisk engasjement

García Márquez er ikke bare romanforfatter. I 1988 debuterte han som dramatiker, og han er også kjent for sine journalistiske reportasjer. Flere av dem er utgitt i bokform.

I tillegg til forfattergjerningen var García Márquez også sterkt politisk engasjert på den latinamerikanske venstresiden. Han var en nær venn av Cubas president Fidel Castro, noe som førte til dypt uvennskap med den peruanske forfatteren Mario Vargas Llosa, som også vant nobelprisen.

García Márquez bodde de siste drøyt 30 årene av sitt liv i Mexico by. I 2012 kom meldingen om at han var rammet av demens. Hans siste bok kom ut i 2004. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere