RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gabrielsen raser etter e-postblemme

Foto: Ingvild Jensen (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Feilsendte e-poster kan skape pinlige situasjoner. Men få gir selveste næringsminister Ansgar Gabrielsen grunn til å utvikle konspirasjonsteorier.

Journalist Kristin Gyldenskog har hatt en serie artikler som stiller seg kritiske til statens salg av SND Invest i Dagens Næringsliv. Hennes samboer er medierådgiver Jarle Aabø, og da han skulle gi sin samboer noen råd per e-post gikk det hele galt. Det skriver Journalisten.

Søkte råd
Etter et avbrutt intervju mellom Gyldenskog og næringsminister Ansgar Gabrielsen, ble det avtalt at journalisten skulle sende resten av spørsmålene per e-post, og Gabrielsen skulle svare elektronisk. Men Kristin Gyldenskog er ikke fornøyd med de svarene hun får av næringsministeren, og sender Gabrielsens e-post til sin samboer Jarle Aabø. Han har tidligere jobbet mange år som journalist med politikk og finans, blant annet i Dagens Næringsliv.

Nøyaktig hva medierådgiveren leser vites ikke, men han «banker ned noen linjer, åtte i tallet» som han mener samboeren kan ha nytte av. Det er alt han vil si til Journalisten.

Aabø trykker på send, og tror han har gjort samboeren en hyggelig tjeneste. Problemet er bare at han har brukt svar-funksjonen for å sende e-posten, noe som gjør at det han har skrevet havner hos næringsminister Gabrielsen i stedet for hos samboeren.

Det skjønner han raskt når samboer Gyldenskog ut på ettermiddagen lurer på hvorfor hun ikke har fått noe svar på e-posten sin.

Gabrielsen tenner
Departementet stusser når e-posten fra Aabø havner i postkassa, og når Kristin Gyldenskog samtidig har sendt inn en rekke e-poster med flere spørsmål - noen av dem svært like Aabøs - vekker det oppsikt. Departementet bestemmer seg for å kontakte Dagens Næringsliv.

Statssekretær Oluf Ulseth ringer DN og får tak i politisk redaktør Stein B. Hauglid etter som sjefsredaktør Amund Djuve er bortreist på ferie. Ulseth får oppgitt at Aabø ikke lenger jobber i DN. Hauglid og Ulseth blir enige om å undersøke saken, og ta kontakt igjen mandag.

Men så lenge har ikke næringsministeren tenkt å vente, allerede mandag morgen stiller han og medlem av kontrollkomiteen Kjell Engebretsen (Ap) til debatt hos Anne Grosvold i Frokost-tv på NRK. Der benytter Gabrielsen anledningen til å beskylde Gyldenskog å løpe et mediebyrås ærend, og fratar henne dermed all journalistisk integritet.

Avisen Journalisten har et utdrag av Grosvolds intervju med Gabrielsen:
Ansgar Gabrielsen: La meg si det sånn, at jeg har stor forståelse for at kontrollkomiteen vil gå inn i en slik sak etter de eventyrfortellingene Dagens Næringsliv har hatt. Det skjønner jeg jo veldig godt.

Anne Grosvold: Hva er eventyret da?

Gabrielsen: Det er kanskje en god indikasjon at ingen andre i pressen har hengt seg på enn fru Gyldenskog. Og det har til nå, så langt jeg kan se, ikke kommet fram ett tall som ikke har vært fremme lenge. (...)

Men la meg si det jeg sa sånn insinuativt innledningsvis i forhold til Dagens Næringsliv. På fredag fikk jeg altså en feilsendt mail fra et av byens lobbyfirmaer som tydeligvis har vært i kontakt med denne journalisten i Dagens Næringsliv. Jeg tror både Dagens Næringsliv, kontrollkomiteen og NRK vil se at når denne saken kommer til enden, så er jeg ikke sikker på hvem som sitter tilbake med en bitter smak.

Grosvold: Si litt mer enn dette. Du mener altså at det er et lobbyistfirma som har gitt disse opplysningene til Dagens Næringsliv. Er det...?

Gabrielsen: Nei da. Dagens Næringsliv har i realiteten ikke hatt noen opplysninger som ikke alle har hatt. Dette har vært omtalt i media først i juni i fjor, da dette var en sak i Stortinget. Så var det omtalt i media i oktober, da vi foretok salget. Men jeg fikk altså en feilsendt mail på torsdag, som var på en måte en sånn dialog med oppspill til hva journalisten burde stille av spørsmål til oss. 19 minutter etterpå fikk jeg en ny mail, da fra Dagens Næringsliv-journalisten, som har disse spørsmålene i seg. Hva det betyr og ikke betyr, det vil bare fremtida vise...

Grosvold: Var det de samme spørsmålene som du først hadde fått feilsendt fra dette lobbyfirmaet?

Gabrielsen: Det var en åpenbar fusjon mellom disse to, men jeg har altså fått bekreftet fra redaktøren i Dagens Næringsliv at vedkommende ikke jobber for Dagens Næringsliv.

Grosvold: Men det er altså ikke kriminelt heller for journalister å få tips om hva man bør spørre statsråden om...

Gabrielsen: Nei da, men det er mange ting dere som journalister ikke har anledning til, selv om det ikke er kriminelt. Dere har noen etiske rammer dere også skal holde dere innenfor, og det er viktig, enten man jobber i Dagens Næringsliv, NRK eller andre steder.

Verken Aabø eller Gyldenskog vil kommentere den feilsendte e-posten, utover at Aabø sier han er lei for hele oppstyret.

- Jeg er veldig, veldig lei for at denne feilsendingen har skapt dette oppstusset. Kristin Gyldenskog sendte meg dette helt ukommentert kun fordi jeg har lang erfaring som journalist med slike saker. Den private mailen jeg skrev havnet i én feil postkasse og ble aldri mottatt av andre, heller ikke Gyldenskog.

Saken får ingen videre konsekvenser for Kristin Gyldenskog. Sjefredaktør Amund Djuve gir Gyldenskog full støtte og hun skal fortsette å dekke saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere