Gaddafi etterlyst av Interpol

Foto: Interpol/Scanpix

Gaddafi og familien er etterlyst i 188 land.

04.03.11 17:33

Den libyske lederen Muammar al-Gaddafi ble fredag ettermiddag etterlyst av Interpol i 188 land.

- Interpol har utstedt en global oransje etterlysning på oberst al-Gaddafi og 15 andre libyske statsborgere, inkludert medlemmer av hans nære familie og medarbeidere, skriver Interpol i etterlysningen.

Forbrytelser mot menneskeheten
Interpol henviser til FN-resolusjonen hvor Gaddafi er anklaget for forbrytelser mot menneskeheten og under granskning av Den internasjonale straffedomstolen.

- Interpols etterlysning skal bidra med å sørge for at politimyndigheter i alle de 188 medlemslandene vil kunne ta nødvendige forholdsregler for å beskytte sivilbefolkningen og håndheve reiseforbud for alle de 16 libyske individene, lyder etterlysningen.

I tillegg blir alle medlemslandene oppfordret til å fryse de økonomiske midlene til seks av individene, som i hovedsak er medlemmer av Gaddafi-familien.

Videre fastslår etterlysningen at alle de 16 individene er involvert eller har medvirket til planlegging av angrep, inkludert flyangrep på sivilbefolkningen.

- Første prioritet er å forsvare sivilbefolkningen i Libya og samarbeide med ethvert land som disse libyske individene kan reise til eller forsøke å flytte sine midler til, sier generalsekretær Ronald K. Noble i Interpol.

Ny opptøyer i Tripoli
Samtidig har det brutt ut nye opptøyer i Tripoli fredag. Flere hundre libyere samlet seg til en demonstrasjon i hovedstaden etter fredagsbønnen.

Ifølge BBC var det flere demonstranter som brant Libyas offisielle flagg. Demonstrantene ble møtt med tåregass av sikkerhetsstyrkene. Det er også meldt om skyting i byen.

- De brukte tåregass, og jeg hørte skyting, sier en Reuters-journalist på stedet.

Flere internasjonale journalister blir nektet å dekke demonstrasjonene i Tripoli. Gaddafis sikkerhetsstyrker nektet journalistene i forkant av demonstrasjonene å forlate hotellet, som blir benyttet av de utenlandske mediefolkene. Sikkerhetsstyrkene begrunner det med at journalistene må beskyttes mot al-Qaida-elementer.

Journalistene fikk senere på fredagen lov til å forlate hotellet på betingelse av at de gikk om bord på offisielle busser som transporterte dem til utvalgte steder.

Endte med et blodbad
Demonstrasjonene i Tripoli forrige fredag endte med et blodbad etter at sikkerhetsstyrkene avfyrte skarpe skudd på folkemengden, ifølge øyenvitner.

Gaddafis sikkerhetsstyrker hadde trappet opp sikkerheten og satt opp en rekke kontrollposter i hele byen i forkant av fredagsbønnen.

Tripoli er fortsatt kontrollert av Gaddafi-tilhengere som undertrykker befolkningen. Det har vært en bølge med pågripelser, drap og forsvinninger i hovedstaden de siste dagene, ifølge nyhetsmeldinger.

Samtidig prøver Gaddafis styrker å gjenerobre områder som er kontrollert av opposisjonen. Fredag er det meldt om harde kamper utenfor oljebyen Ras Lanuf, som er kontrollert av opposisjonen, melder BBC.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.