RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gaddafi mister by etter by

Foto: Ben Curtis (Ap)
Sist oppdatert:
Regimemotstanderne tar stadig mer kontroll.

Søndag tok demonstrantene kontrollen over byen Zawiya, som ligger fem mil vest for Tripoli. Her har det vært harde kamper mellom Gaddafi-lojale styrker og regimemotstandere.

Gaddafis maktområder innskrenkes stadig. Så langt er byene i Øst-Libya er under kontroll av opposisjonen, og i vest kjempes det fortsatt. Fortsatt sitter regimet med kontrollen over hovedstaden Tripoli og Gaddafis fødeby, Sirte.

Men oberst Gaddafi gir seg ikke, og tviholder på makten. Han har lovet å dø som martyr hvis han må, og så lenge han har nok sikkerhetsstyrker til å slåss for seg, vil det flyte mer blod i dagene som kommer.

- Grepet strammet rundt Libya
Som et svar på den siste ukens hendelser i Libya, vedtok et enstemmig sikkerhetsråd i FN lørdag en rekke sanksjoner mot landet.

Blant annet er det innført våpenboikott reiseforbud for Gaddafi og hans familie og tjenestemenn som jobber med forsvars- og etterretningssaker. Disse personene får dessuten sine verdier i utlandet frosset.

- I henhold til FN-paktens kapittel 7 har sikkerhetsrådet kommet sammen for å fordømme volden, etterlyse ansvarlighet og innføre strenge sanksjoner mot Libyas forherdede lederskap. Dette er en klar advarsel til Libyas regjering om at drapene må opphøre, sa USAs FN-ambassadør søndag.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) hyller sikkerhetsrådets vedtak.

- Den er både sterk og historisk. Sterk fordi den kom veldig raskt og det de ble enige om veldig kraftig ordbruk. Historisk fordi den for første gang peker mot den internasjonale straffedomstolen for Gaddafi og hans regime, sier Støre til NRK Dagsrevyen.

- Nå er grepet strammet rundt Libya fra det internasjonale samfunnet. Mandag møtes menneskerettighetsrådet i Genève, og det er veldig sterke signaler som oppmunter Libyere som er i motstand mot regimet, fortsetter Støre.

Gaddafi raser mot sikkerhetsrådet
I et intervju med den serbiske TV-kanalen PINK, slår Gaddafi fast at han akter å forbli i Libya, og gir nok en gang utlendinger og al-Qaida skylden for uroen i landet.

I intervjuet, raser Gaddafi mot FNs sikkerhetsråd som har vedtatt å innføre sanksjoner mot ham.

- Bør tre til side
Utenriksministeren tror Gaddafi snart vil gå av, men advarer samtidig om situasjonen i landet.

- Jeg tror det er et spørsmål om kort tid, men vi har her også en leder som skyter mot sitt eget folk, og som ikke har kontroll over eget territorium. Derfor bør han tre til side. Libya kan gå veldig krevende dager og timer i møte fordi det er åpenbare borgerkrigslignende tilstander. Når det har kommet så langt, har det en tendens til å gå fortere enn det man ofte tror, og derfor må det internasjonale samfunnet stå klare.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere