*Nettavisen* Nyheter.

Gaddafi-soldater skal ut av Misrata

SOLDATER: Skadde Gaddafi-soldater ligger på lasteplanet til en bil i Misrata. Nå skal soldatene trolig trekke seg ut av byen. Foto: YANNIS BEHRAKIS (Reuters)

Styrkene til Muammar Gaddafi forlater den libyske byen.

24.04.11 21:31

Libyske soldater som er tatt til fange av opprørere i Libyas tredje største by, Misrata, sa lørdag at hæren har fått ordre om å trekke seg tilbake. Dette markerer et mulig skifte i det to måneder lange opprøret mot lederen Muammar Gaddafi, skriver Reuters .

- Vi har fått beskjed om å trekke oss tilbake. Det fikk vi beskjed om i går, sier soldaten Khaled Dorman, til Reuters.

Soldaten var såret og ble brakt med lastebil til et lokalt sykehus sammen med elleve andre sårede soldater fra Gaddafis styrker.

Ultimatum
Tidligere har regjeringen i Libya sagt at de vurderer å trekke hæren ut av Misrata, og heller la stammekrigerne lede kampen mot opprørerne i byen.

Statssekretær i det libyske utenriksdepartementet, Khaled Kaim, sier nå at stammekrigerne har gitt den libyske hæren et ultimatum.

- Hvis de ikke kan løse problemet i Misratah, vil folk fra regionen bevege seg inn i området, sier han ifølge Sky News.

Tar mindre hensyn til sivile liv
Ifølge Kaim har hæren forsøkt å holde tap av sivile liv lavt, noe stammene ikke vil vise samme hensyn til, skriver BBC News.

Samtidig fortsetter NATO å gjøre luftangrep over hovedstaden Tripoli. Minst tre mennesker skal ha blitt drept i disse angrepene.

Kaim understreker at luftangrepene til de internasjonale styrkene gjør det vanskelig for hæren å operere.

- Taktikken til hæren er å få en kirurgisk løsning, men med pågående luftangrep fungerer ikke det, sier Kaim ifølge Sky News.

I mindretall
Ifølge en talsmann for opprørerne i Misrata, Abdelsalam, er de stammene som er lojale overfor Gaddafi i mindretall i området.

- Det er to små Gaddafi-stammer utenfor Misrata. Men de utgjør mindre enn én prosent av befolkningen i byen og området rundt, sier han til Reuters.

- De fleste vet at når Gaddafis regime faller, vil de falle med dem.

Over tusen drept
Hjelpeorganisasjoner sier at Misrata står overfor en humanitær krise etter uker med kamper. Ifølge menneskerettighetsorganisasjoner er mer enn tusen mennesker drept i området. Misrata er det området som er hardest rammet av opprør. Det skriver BBC.

Misrata har vært beleiret i nesten to måneder.

Flere tusen utenlandske arbeidere befinner seg i Misrata uten mulighet til å komme seg bort, og bensinlagrene i området er i ferd med å tømmes.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag