Gå til sidens hovedinnhold

Gaddafi: - Vi skal seire til slutt

Libyas leder nekter å bøye seg for koalisjonens bombeangrep og oppfordrer til islamsk samling mot angrepene.

- Vi skal seire til slutt, sa Libyas leder, oberst Muammar Gaddafi, i en kort tale fra Bab al-Aziziya tirsdag kveld. Det godt befestede militæranlegget like utenfor Tripoli har vært Gaddafis hovedbase og har ikke blitt spart i bombeangrepene fra koalisjonen som nå følger opp FN-resolusjonen fra 17. mars.

Gaddafis tale varte i rundt tre minutter og ble kringkastet på statlig TV i Libya, melder BBC News.

Han sammenlignet igjen angrepene med korstogene og mante til islamsk samhold mot fiendene.

- Lenge leve islam over alt. Alle islamske hærer må ta del i kampen, alle frie mennesker må ta del i kampen. Vi skal seire til slutt, sa Gaddafi blant annet.

Han kalte angriperne «en gjeng med fascister som vil ende opp på historiens skraphaug».

Han sa videre at det libyske folk ikke frykter rakettene.

- Vi håner rakettene, sa han og hevdet at folkets fryktløshet er Libyas mest effektive luftforsvar:

- Det mest effektive luftforsvaret, det mest effektive luftforsvaret er folket. Her er folket. Gaddafi er midt blant folket. Dette er luftforsvaret, sa han ifølge BBCs oversettelse.

USAs utenriksminister Hillary Clinton hevder at folk rundt Gaddafi nå tar kontakt med andre stater for å utforske muligheter for framtida. Clinton unnlot å gå i detaljer om hvem som har tatt kontakt med hvem.

Kritiserte Danmark
På libysk TV tirsdag ble Danmark kritisert for sin rolle i angrepet på Bab al-Aziziya.

- Det faktum at Danmark, som som har ledet kampanjen mot islam og muslimer i åresvis med sine blasfemiske karikaturer av Muhammad, nå leder bombingen, viser at angrepet er et korstog mot det muslimske folk, inkludert det libyske folk, der målet er å terrorisere muslimer og utslette islam, sa TV-verten, som leverte akkurat dette budskapet på engelsk, ikke arabisk, melder nyhetskanalen Al Arabiya.

Fortsetter luftangrepene
Natt til onsdag fortsatte koalisjonen sine luftangrep mot strategiske mål i Libya for fjerde natt på rad.

SISTE

Minst to eksplosjoner kunne høres i Tripoli før daggry onsdag, melder Reuters ifølge Al Arabiya. Det kunne ikke høres noe antiluftskyts. CNN melder at koalisjonen har rettet luftangrep nær byen Misrata, øst for Tripoli, natt til onsdag.

USA gjentok tirsdag at de om kort tid vil ut av førersetet når det gjelder den militære innsatsen i Libya. I en erklæring fra Det hvite hus heter det at Nato bør ha en nøkkelrolle når det gjelder å håndheve FN-resolusjonen. Erklæringen kom etter at president Barack Obama hadde et møte med Frankrikes president Nicolas Sarkozy og Storbritannias statsminister David Cameron.

Ubesvarte spørsmål
Kritikken og spørsmålene knyttet til den internasjonale militære operasjonen i Libya fortsetter. Hvem skal lede operasjonen og hva er det endelige målet? er blant spørsmålene. Amerikanske myndigheter understreker at operasjonen har vært vellykket så langt og at man har nådd et viktige vendepunkt for Libya. Angrepene har ifølge marineadmiral Samuel Locklear mer eller mindre lammet Gaddafis luftstyrker og gruppen som nå taler for opprørerne og opposisjonen ber om at det internasjonale samfunnet fortsetter å håndheve FN-resolusjonen, melder CNN .

Se video av talen fra Sky News under.

HTML EMBED
Reklame

Slik sparte Charlotte 15.000 kroner på billånet

Kommentarer til denne saken