Gå til sidens hovedinnhold

- Gaddafi vurderer å flykte i eksil

Utenriksminister Hillary Clinton antyder at Gaddafi har «bedt om en vei ut».

- Den libyske lederen Muammar al-Gaddafi forsøker formodentlig å finne en vei ut av krisen og utforsker sine fremtidige muligheter, sier USAs utenriksminister Hillary Clinton.

Hun forteller at USA sitter på etterretningsinformasjon som tilsier at Gaddafis næreste medarbeidere kan ha kontaktet folk i Europa og andre steder i verden og «bedt om en vei ut».

- Noe av det kan være et spill for galleriet, sier Clinton til ABC News.

- Vi har hørt om at personer som står ham nær, har kontaktet bekjente rundt i verden, Afrika, Midtøsten, Europa og Nord-Amerika og sagt: Hva gjør vi nå? Hvordan kommer vi oss ut av dette? Hva skjer videre? sier hun.

- Jeg vet ikke om han personlig har tatt kontakt med noen, men jeg vet at folk har angivelig gjort det på vegne av ham.

- Mye av dette skyldes hans væremåte. Den er ganske uforutsigbar. Men noe av det tror vi er utforskning, sier hun.

- Gaddafis sønn kan være drept
Videre antyder hun at én av Gaddafis sønner har blitt drept, og henviser til ubekreftede meldinger om at Khamis Gaddafi ble drept i et kamikazeangrep mot Gaddafis hovedkvarter i Tripoli tidligere i uken.

Gaddafi har imidlertid sverget at han vil fortsette kampene mot de internasjonale styrkene. Det skjedde i Gaddafis første TV-sendte tale etter at de internasjonale angrepene startet lørdag.

- Vi skal seire til slutt, sa Libyas leder, oberst Muammar al-Gaddafi, i en kort tale fra Bab al-Aziziya tirsdag kveld.

Les også: Gaddafi: - Vi skal seire til slutt

Under USAs kommando
Onsdag formiddag ble det kjent at norske myndigheter vil sette de norske jagerflyene under amerikansk kommando.

Det norske jagerflypersonellet på Kreta er i full gang med å gjøre seg klare til kampflyoperasjoner.

- Nå har vi fullt trykk på fysisk sett å klargjøre til å fly, og sørge for at støtteapparatet og ledelsesapparatet på bakken er klare for å gjennomføre kampflyoppdrag. Så må den formelle prosessen være på plass. Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) må overføre kommandoen til den kommandoen som Regjeringen har sagt vi skal tilhøre. Vi kan ikke motta oppdrag før kommandoen er overført fra Forsvarets operative hovedkvarter, sier informasjonssjef i Luftforsvaret, Eystein Kvarving, til Nettavisen på telefon fra Kreta.

Les også: Norske fly under amerikansk kommando

Den vestlige koalisjonsstyrken har i løpet av de siste dagene gjennomført 300 enkeltflyginger i Libya, melder BBC.

I tillegg har mer enn 162 kryssermissiler blitt avfyrt mot strategiske mål i Libya. USA som har hatt lederansvaret for oppdraget, opplyste mandag at de vil overføre kommandoen til noen andre. Onsdag ble det kjent at Frankrike, Storbritannia og USA er enige om at Nato burde overta kommandoen over oppdraget.

- Skarpskyttere på sykehustaket
Samtidig pågår det harde kamper mellom opprørerne og Gaddafi-strykene flere steder i landet. Havnebyen Misurata, som er opprørernes siste skanse vest i Libya, har vært under harde angrep i flere uker. Nå begynner byen å gå tom for livsviktige forsyninger som medisiner, vann og mat.

- Situasjonen på det lokale sykehuset er en katastrofe, sier en lege, ifølge BBC.

AFP melder at 17 mennesker, inkludert fem barn, har blitt drept og 23 skadd i løpet av kamphandlinger natt til onsdag.

- Gaddafis styrker har nå tatt kontrollen over sykehuset i byen, og har plassert skarpskyttere på taket og stridsvogner utenfor. Opprørerne ber om at det blir sendt et sykehusskip, ettersom de fortsatt har kontroll over havnen. De sier dette vil redde mange liv fordi de ikke har noe sted å bringe sine skadde, sier Al Jazeeras reporter James Bays.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken