Gå til sidens hovedinnhold

Gågata i Markveien er nesten i boks

En koalisjon av Venstre, Ap og SV sikrer flertall for at Markveien skal bli gå- og handlegate. – Kjempemoro, jubler Andreas Behring (SV).

GRÜNERLØKKA: Bystyret vedtok gågate alt i 2003, men prosjektet ble aldri noe av. Saken strekker seg helt tilbake til 90-tallet, da Grünerløkka Næringsråd syslet med gågateplaner. Nå er håpet atter tent. Bydelsutvalget vil ha det. Flertallet i bystyret likeså. Det spiller ingen rolle om Frp og Høyre er imot.

Tverrpolitisk seier

Østkantavisa samlet politikere fra bydelen og bystyret av ulik partifarge. Rune Gerhardsen fra Ap, Guro Fjellanger fra Venstre og Andreas Behring fra SV utgjør trioen i bystyret som vipper flertallet i favør gågate. Ulf Granli (H), nestleder i bydelsutvalget på Grünerløkka gleder seg over at politikere på tvers har klart å samle seg bak noe slikt.

SV tok opp gågata lokalt

– SV ville egentlig gå mye lenger, men til slutt ble vi enige om noe alle kunne gå for. Jeg vil rose SV for at de igjen viser samarbeidsevne over partigrensene, skryter Granli.

– Nå ser vi hvor viktig det er at bydelsutvalget samler seg om brede løsninger. Da når vi frem, sier han videre.

Og det er det som nå er skjedd. SV fremmer forslag om gågate og vil få flertall i Oslo bystyre. Rune Gerhardsen fra Ap er begeistra for prosjektet.

– I sin allminnelighet er gågater noe jeg liker. Det er i gågatene byen lever. På fine dager ser vi at Karl Johan og sidegatene er smekkfull av folk. Markveien kan spille den samme rollen. Dette blir et løft for bydelen, tror Gerhardsen, som er leder i miljø- og samferdselskomiteen.

– En revolusjon

Alle er enige om at det blir deilig å få sammenhengende gå- og sykkeltrasé helt fra Aker brygge til Løkka. Unntaket er Ankerbrua.

– Men der er det bredt gangfelt. Torggata blir permanent stengt. Da får man en fin streng, hvor man trekker Grünerløkka nærmere sentrum. Det samme gjorde vi med Brugata i sin tid. Grønland ble trukket nærmere sentrum, sier han.

Guro Fjellanger fra Venstre bekrefter at partiet hennes vil støtte Ap og SV, og dermed sikre flertall.

– Et viktig poeng er at vi får sammenheng fra sentrum via Torggata og opp til Grünerløkka, sier hun.

– Men byrådspartiene er vel ikke for?

– Vi vet ikke hva Høyre sier, men at Frp er imot er ikke noe nytt. De har stort sett prata når det gjelder sykling og gågater. Vi tar jobben med å få det til, sier hun.

Andreas Behring (SV) kaller det en «revolusjon» at gågata nå er nærmere mål.

– Oslo har tidligere vært en by med allergi mot gågater. Nå bygger vi ut sammenhengende, og ikke bare en gatestump her og der. Det er en revolusjon, sier Behring.

Granli lover å holde moderpartiet på rådhuset i øra.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping