Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Gahr Støre er en dust!»

Foto: Anette Karlsen (Scanpix)
Sist oppdatert:
Tidligere heroinmisbruker langer ut mot helseministeren på Facebook.

LARVIK: Torgeir Larsen fra Larvik, som har vært stoffri siden 2008, satte nesten morgenkaffen i halsen da han så nyhetene fredag morgen.

Les saken i Østlands-Posten

Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre (Ap) foreslår nemlig en lovendring som vil gjøre det mulig å etablere røykerom for heroin.

La ut melding på Facebook
Det synes legaliseringsmotstanderen Larsen er en dårlig idé. Derfor la han sporenstreks ut følgende melding på Facebook: «Jonas Gahr Støre er en dust!»

- Jeg ble skikkelig provosert da jeg hørte om det, sier 49-åringen til ØP Nett.

- Ikke samme effekten
- Du kan aldri få den samme effekten ved å røyke heroin som å sette det med sprøyte. Resultatet vil bli at de narkomane røyker dobbelt så mye. Og for å finansiere den økte bruken, må de stjele dobbelt så mye. Nei, dette virker ikke særlig gjennomtenkt. Tull og tøys!

Heller ikke Petter, en av hovedstadens mest erfarne heroinbrukere, mener det er et alternativ å gå fra å sette heroin med sprøyte til å røyke den.

- Har du først hekta deg på nåla, er du like hekta på den som på selve dopet. Støre er en bra kar, men dette forslaget tar ikke hensyn til dem som setter sprøyte, sier han.

Vil få ned overdosedødsfall
Det er i et intervju med gatemagasinet =Oslo at helseministeren forteller at han vil jobbe for lovendringen. Målet hans er å redusere antall overdosedødsfall blant sprøytenarkomane.

Hvis utredninger og høringer går i hans favør, kan det bli mulig å røyke heroin på dagens sprøyterom eller andre egnede steder i løpet av 2014.

Bakgrunnen er at Oslo kommune har bedt departementet vurdere muligheten for å åpne for både injisering og røyking av heroin på sprøyterom.

Støre sier til Dagsavisen at han vil jobbe for en nødvendig lovendring og at dette er noe han har fått med seg hele regjeringen på.

- Sprøytebruk farligere
- Tallene på overdosedødsfall er for høye, og jeg vil si at det er en skam for Norge. Hvordan rusavhengige tar sin rus, er et viktig tiltak mot overdose. Min holdning er at vi bør åpne for at folk kan røyke heroin. Sprøytebruk er verre og farligere, sier helseministeren.

Han legger til at færre sprøyter også vil bety færre smittetilfeller av hepatitt C og hiv.

Les flere saker i Østlands-Posten

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!