Gå til sidens hovedinnhold

Gahr-Støre: – Vi skal ikke bli minnesmerker over terror!

22.juli var naturligvis ett av temaene da utenriksminister Jonas Gahr Støre besøkte Elvebakken videregående skole mandag ettermiddag. Men stemningen var ikke sorgtung. Gahr-Støre var mer opptatt av framtiden.

ELVEBAKKEN: Dagen etter den nasjonale minnedagen for 22.juli-ofrene bar preg av en måned med sorg er over. Vi ser framover. Og ved Elvebakken videregående skole var mandag skolestart. Jonas Gahr Støres besøk var avtalt før 22.juli. Han var dermed ikke invitert i forbindelse med 22.juli. Og han kom ikke for å drive valgkamp. Foran lydhøre tredjeklassinger åpnet han med at vi må se framover etter en kullsvart måned.

– Vi skal ikke bli minnesmerker for terror. Og nå ser vi framover, slo Gahr Støre fast.

Han mener ekstremister er like, uansett hva slags meninger de har.

– Vi har lært at ekstremister fungerer på samme måte. Uansett hva de vil oppnå, likner de mer på hverandre enn noen andre grupper.

Rausere samfunn

– Minoriteter i Norge har fortalt at vi har fått et rausere og varmere samfunn etter 22.juli, sier Gahr Støre.

Før han kom til Elvebakken hadde Gahr Støre møtte alle Norges ambassadører til utlandet. Og mens han pratet til Elvebakken-elevene var Gaddafis regime i Libya i ferd med å falle. Og Gahr Støre fikk spørsmål fra elevene om Norges millitærengasjement i Afghanistan og Libya.

– I forbindelse med NATO-aksjonen i Libya var det viktig å ta vårt ansvar.

Og han snakket videre om debatten som kommer til høsten om en eventuell egen palestinsk stat. Videre måtte han svare på om han tror de norske verdiene er universielle.

– Det er så mange utfordringer i verden at dere går ut i en spennende arena når studiene er over.

Og han måtte svare på hvorfor han kom til Elvebakken.

– Dette er ikke et innlegg i valgkampen. Jeg har vært her før, og jeg synes det er hyggelig med slike invitasjoner.

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere