Gallup-måling: Nesten halvparten i USA omfavner sosialisme

Mens det var et skjellsord i USA under den kalde krigen, er det nå en stor andel amerikanere som nå stiller seg positive til sosialisme.

Mens det var et skjellsord i USA under den kalde krigen, er det nå en stor andel amerikanere som nå stiller seg positive til sosialisme. Foto: Saul Loeb (AFP)

Antall amerikanere som stiller seg positive til sosialisme, har økt betraktelig siden andre verdenskrig.

Fire av ti amerikanere stiller seg positive til en eller annen form for sosialisme, viser en ny meningsmåling fra Gallup.

På spørsmål om hvorvidt en form for sosialisme er bra eller dårlig for USA, svarte 51 prosent av amerikanske voksne at sosialisme ville vært en dårlig ting for landet. Mens 43 prosent mener det ville vært en god ting.

Den ferske målingen står i stor kontrast til en tilsvarende meningsmåling fra 1942, utført av Roper/Fortune. I 1942-målingen svarte 40 prosent at sosialisme var en dårlig ting, 25 prosent svarte at det var en bra ting, mens 34 prosent hadde ingen mening.

- Målingen til Roper/Fortune er en av de eldste spørreundersøkelsene som måler holdninger til sosialisme i USA. Gallups oppdatering av spørsmålet i en undersøkelse fra 17. til 30. april, viser at amerikanere i større grad har en mening om saken nå, i tillegg til at det er et mindre gap prosentvis mellom dem som kaller sosialisme en dårlig ting mot en god ting, skriver Gallup.

- Assosieres med sosial likhet

Tidligere Gallup-målinger har vist at amerikanernes definisjon av «sosialisme» har endret seg over årenes løp. I dag er det nesten én av fire som assosierer begrepet med sosial likhet, mens 17 prosent lener seg til en mer klassisk definisjon om at sosialisme innebærer en grad av statlig kontroll over markedet.

En tidligere måling fra mars måned viser at halvparten av dem under 35 år vil ha sosialisme i USA.

Paradoks for Trump

Donald Trump var selve symbolet på den kapitalistiske høyborgen før han tiltrådte som president i januar 2017. En ny oppsiktsvekkende måling fra Quinnipiac University fremhever et tydelig paradoks i Trumps presidentskap.

Mens 52 prosent av amerikanske velgere mener de er bedre økonomisk stilt nå enn i 2016, er det bare 38 prosent som mener presidenten gjør en god jobb.

- Nasjonens økonomi er ganske bra og president Donald Trumps tall er ganske dårlige. Så hvordan skal man tolke denne kombinasjonen av gode nyheter og dårlige nyheter, og hvordan skal man fikse det? spør assisterende direktør Tim Malloy for Quinnipiac University-målingen.

Kan skyldes utenrikspolitikken

Avviket kan ha noe å gjøre med Trumps tilnærming til saker som utenrikspolitikk og handel, skriver Business Insider.

Målingen viser nemlig at 58 prosent av velgerne er misfornøyde med Trumps håndtering av utenrikspolitikken, 47 prosent er misfornøyd med USAs politikk overfor Iran, 53 prosent misliker Trumps håndtering av handel og 50 prosent misliker hans tilnærming til Kina.

Videre er det 48 prosent som mener Trumps handelspolitikk er dårlig for amerikansk økonomi, og 44 prosent mener handelspolitikken er dårlig for deres personlige økonomi.

Spørreundersøkelsen ble gjennomført i perioden 16. til 20. mai.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.