- Det er galskap å gå videre med sykehjemsbyggingen i Spania uten at millionutbetalingene til Axla Consulting blir gransket, sier Erling Folkvord til Nettavisen.

Folkvord sitter i bystyret i Oslo og er Rødts førstekandidat i hovedstaden ved stortingsvalget.

– Vi må få klarlagt, i form av en granskning, hvordan det var mulig for Axla Consulting å få utbetalt nær seks millioner kroner for byggeledelse når absolutt ingenting har blitt bygd. Så må bystyret i Oslo få et saklig beslutningsgrunnlag til å bestemme seg for om man skal gå videre med sykehjemsprosjektet eller skrinlegge det. Bystyret må velge det minst dårlige av disse alternativene, sier Folkvord.

LES OGSÅ:Her skulle det stått et sykehjem
Frp: - Trist at vi ikke har fått det til

- Stygt gjort
Folkvord karakteriserer det som «utrolig» at kommunen har brukt 23,5 millioner kroner så langt på sykehjemsprosjektet – uten at det en gang har fått byggetillatelse i Altea i Spania.

- Det øremerkede tilskuddet fra Husbanken på 19 millioner kroner har rett og slett blitt brukt opp. Og Oslo kommunes advokat Carmen Sanz har helt sikkert taksameteret gående fortsatt, så her haster det med å få et godt beslutningsgrunnlag for bystyret, sier Folkvord.

Han mener at prosessen rundt sykehjemsbyggingen har vært for lukket.

- Jeg ser at Sylvi Listhaug gjerne vil dytte ansvaret for dette over på sin byrådskollega Merete Agerbak-Jensen, men det syns jeg er stygt gjort av henne. Det er Sylvi Listhaug som har det politiske og praktiske ansvaret for sykehjemsprosjektet. Det er hennes byrådsavdeling som inngikk intensjonsavtale med Omsorgsbygg Oslo og under prosjektet har det blitt rapportert fortløpende til Listhaugs avdeling, sier Folkvord.

- Politietterforske
Folkvord sier at en granskning av utbetalingene til Axla Consulting vil kunne avdekke eventuelle kriminelle forhold.

- Etter at vi har fått granskningen på bordet så må det avgjøres om det er nødvendig å politietterforske saken. Pengene fra Husbanken var øremerket til sykehjemsbygging og jeg tviler stekt på at det er lovlig å utbetale mange millioner av disse midlene til et firma som ikke bidrar til at sykehjemmet blir bygget. Og om det viser seg at det er lovlig, så er tiden inne for å endre på loven, sier Folkvord.

Om Folkvord skal endre loven, må han inn på Stortinget. I Oslo trenger han 12.300 stemmer for å bli valgt inn direkte.

- Jeg syns sjansen for at jeg blir valgt inn er større nå enn da jeg ble valgt inn på Stortinget i 1993, sier Folkvord.