Wellington (NTB): Pårørende til dem som omkom under den forrige Berserk-ekspedisjonen, reagerer sterkt på at Jarle Andhøy igjen kan være på vei til Antarktis.

En av dem som mistet livet da Berserk forliste i fjor, var sørafrikanske Leonard Banks. Hans tvillingsøster Charlene Banks stiller seg hoderystende til at Andhøy skal være på vei igjen.

- Dette er fullstendig djevelsk. Han drar ned dit igjen under de samme forholdene som sist. Jeg mener ærlig talt han er på en selvmordsekspedisjon, sier Banks til Radio New Zealand.

New Zealand Customs Service leter nå etter Andhøy og hans mannskap i havet mellom New Zealand og Antarktis. Da Nettavisen tok kontakt ved 09-tiden torsdag morgen var det ingenting nytt om aksjonen.

- Han er avgjort ikke godt forberedt i det hele tatt, sier Banks.

- Han gjør alt i siste liten, og han har ikke fått noe klarsignal fra noen myndigheter, sier Banks og kaller en ny ekspedisjon til Sydpolen for «galskap» etter hva som skjedde i fjor.

Hun hevder at Andhøy ikke er i stand til å planlegge reisene sine skikkelig. Også myndighetene på New Zealand har kritisert ham for manglende planlegging, og fjorårets ekspedisjon ble gjennomført uten nødvendig godkjenning fra myndighetene i Norge.

Internasjonalt farvann
I tillegg til Leonard Banks omkom nordmennene Robert Skaanes og Tom Gisle Bellika da Berserk forliste i Sørishavet i februar i fjor. Samuel Massie og ekspedisjonslederen Jarle Andhøy overlevde siden de befant seg på fastlandet da ulykken skjedde.

Bellikas mor Signhild Elvedal Nerhus reagerer sterkt på opplysningene om at Andhøy igjen kan ha satt kursen mot Antarktis.

– At han atter en gang drar uten de påkrevde tillatelser og forsikring, og at han drar med seg andre i en slik situasjon, synes jeg er forferdelig, sa Nerhus til NRK onsdag.

Det antas at 19 år gamle Massie er med på Andhøys nye reise mot Sørishavet. Seilbåten deres har forlatt New Zealand, og ifølge Aftenposten håper Andhøy å nå fram til internasjonalt farvann torsdag.

Tollvesenet på New Zealand søker etter nordmannen både fra luften og med marineskip.

Minnestund
Da Andhøy i fjor søkte om tillatelse til en ny reise til Sørishavet, skrev han at formålet var å holde en minnestund for dem som omkom på forrige ekspedisjon. Søknaden var mangelfull, og den ble avslått av Norsk Polarinstitutt.

– Andhøy tror han er hevet over loven. Det er galskap i mine øyne, tatt i betraktning hva som skjedde i fjor, sier Charlene Banks til Radio New Zealand.

Hun forteller at Andhøy ventet en god stund før han tok kontakt med familien hennes etter forliset. Selv hørte hun ikke noe før det var gått over en måned, og Andhøy var ikke til stede da det ble holdt en minneseremoni for Leonard Banks.

Skulle vært med
Den brasilianske eventyreren Flávio Jardim (30) sier til Dagbladet at han egentlig skulle vært med på Andhøys nye ekspedisjon til Antarktis. I den avslåtte søknaden til Norsk Polarinstitutt står Jardim oppført som juridisk ansvarlig.

– Jeg skulle etter planen ha vært med denne gangen, men trakk meg fordi jeg ikke ville gjøre det på denne måten, som en lovløs. Jeg synes heller ikke at båten vi vurderte, var trygg nok til en reise som denne, sier brasilianeren.

Forrige gang han snakket med Andhøy, var i november eller desember i fjor. Jardim hevder at nordmannen også denne gangen håpet å nå helt fram til Sydpolen.

– Vanskelig situasjon
I intervjuer med avisa Vestfold Blad og magasinet Spirit sier Andhøy at han ønsker å finne ut hva som egentlig skjedde da Berserk forliste.

– Jeg kommer til å reise ned igjen, jeg må ha svar på det som har skjedd, sier 34-åringen til Vestfold Blad. Intervjuet ble gjort før jul og publisert denne uken.

Polarrådgiver Karsten Klepsvik i Utenriksdepartementet sier til NRK at han beklager at Andhøy etter alt å dømme har lagt ut på en ny reise til Antarktis. Den bryter med norsk regelverk og setter Norge i en vanskelig situasjon som følge av forpliktelsene i Antarktistraktaten, ifølge Klepsvik. (©NTB)