RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gambia forbyr omskjæring av kvinner


Gambias president Yahya Jammeh kunngjorde forbudet.
Gambias president Yahya Jammeh kunngjorde forbudet. Foto: Don Emmert (Afp / NTB Scanpix)
Den gambiske presidenten Yahya Jammeh har forbudt omskjæring av kvinner.

Dette er en utdatert tradisjon som ikke kreves for å følge islam, kunngjør landets informasjonsdepartement.

Da presidenten kunngjorde forbudet i sin fødeby Kanalai, ble han møtt av vill applaus fra jenter og unge kvinner. Jammeh understreket at omskjæring ikke er påkrevd i islam, religionen til 95 prosent av Gambias befolkning på 1,8 millioner mennesker.

Omskjæring gir risiko for mange seriøse helseproblemer, blant annet infeksjoner, blødninger, sterilitet og komplikasjoner ved fødsel. Foreldre og landsbyledere advares om at hvis praksisen fortsetter vil den bli straffet.

- Jeg trodde aldri dette forbudet ville bli innført. Jeg er veldig stolt av landet mitt og veldig, veldig glad, sa anti-omskjæringsaktivisten Jaha Dukureh til avisen The Guardian etter at forbudet ble kunngjort.

Gambia er et av verdens fattigste land og er blitt styrt med jernhånd av Jammeh etter han kuppet makten i 1994. Omskjæring av kvinner er fortsatt vanlig i Gambia, en del andre afrikanske stater og deler av Midtøsten. Ifølge FN er tre firedeler av gambiske kvinner omskåret. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere