RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gambias smil

Det ekte gambiske smilet er ikke vanskelig å få øye på.
Det ekte gambiske smilet er ikke vanskelig å få øye på. Foto: Ingvald Bergsagel
Sist oppdatert:
Se hvorfor krokodillene i Afrikas minste land ikke spiser turister.

– Det er bare å klappe. Han biter ikke, beroliger Sam Bojang (31).
Av en eller annen grunn stoler jeg på vaktmannen ved krokodilledammen Kachikally. Jeg setter meg på huk, og klør tre meter lange Charlie bak øret og kommer helskinnet fra det.
– Krokodillene blir rolige av stemmen min, hevder Sam.
– Hva sier du til dem?
– Ikke spis turistene, he he.
Vi får forklart at vannet i Kachikally er spirituelt. Det er derfor de rundt 80 krokodillene aldri angriper mennesker. Men hva er den egentlige grunnen? Er det kan hende fordi de får mer enn nok mat, eller fordi de er temmet gjennom generasjoner? Vet de at menneskekjøtt ikke smaker godt?
– Nei. Vannet er spirituelt. Hellig.
Krokodillene i Kachikally besøkes av en jevn strøm håpefulle som lar seg vaske i det «spirituelle» vannet i håp om god helse, snarlig graviditet, penger eller annet. Kun turister kan finne på å stille dumme spørsmål og tvile på vannets kraft.

Gambia - den smilende kysten

– Hey man, how are you? Hot today, aye?
Det smiles bredt og hilses blidt fra alle kanter der vi rusler langs restaurant- og shoppingstripa i turistbyen Kololi. Det første møtet med det vesle, vestafrikanske landet kan i så måte være overveldende for en innesluttet nordboer.
Enkelte smil kommer riktignok med baktanker, særlig langs strendene og rett utenfor ferieanleggene. Der trekker europeiske turister og deres lommebøker til seg bumsters – det vil si unge menn som vet å spille på de rette strengene med tåredryppende historier eller rutinert flørting
Imøtekommenhet, livsglede og optimisme er likevel påfallende utbredt, ikke minst med tanke på hvilke prøvelser landet har vært gjennom. Det ligger klaustrofobisk omsluttet av Senegal på tre sider, der det følger Gambia-floden mot havet. Elva spilte en sentral rolle under den transatlantiske slavehandelen, da rundt tre millioner skal ha blitt solgt og transportert herfra til sine ublide skjebner.
Elva gjør landet relativt frodig, men også sårbar for oversvømmelser. Gambia er ellers ressursfattig, nesten uten industri, og har jordnøtter som sin desidert største eksportvare, etterfulgt av fisk. Det ligger som nummer 168 på FNs internasjonale levekårsindeks, en indeks Norge har en tendens til å toppe. Fattigdommen merker man dog lite til innenfor portene til de mange og luksuriøse ferieresortene.
– Vi kaller oss for «Den smilende kysten», og det er ikke uten grunn, sier Assan (32).
Assan har gjennom jobben som guide for Gambian Tours fått innblikk i hvordan livet kan arte seg andre, og materielt mer begunstigede steder av verden, men han har ingen planer eller ønsker om å emigrere.
– Jeg har vært i Europa én gang, i Finland, og det frister ikke til gjentagelse, understreker han.
– Det var fryktelig ubehagelig å gå rundt på gaten og oppleve at ingen hilste. Jeg trodde først det var fordi jeg var svart, men skjønte etter hvert at alle var slik mot alle der. Dessuten holdt jeg på å fryse meg fordervet, med temperaturer godt under tjue grader, sier Assan, og hutrer ved minnet om den finske sommeren.
I Gambia synker kvikksølvet sjelden dypt. Når landet i tillegg har 320 soldager i året, flotte strender, noenlunde politisk stabilitet og en lokalbefolkning som vet å sette pris på sine gjester, skjønner man hvordan det vesle landet har kunnet etablert seg som en av kontinentets fremste charterdestinasjoner.
Det kan ikke stikkes under en stol at Gambia har fått et noe blandet rykte som feriedestnasjon. Landet fikk mye oppmerksomhet for et par år siden, da den noe eksentriske president Yahya Jammeh lovet å halshugge alle homofile som våget å vise seg i Gambia. En uglesett bieffekt av møtet mellom rike europeere og fattige gambiere er dessuten den såkalt «omvendte sexturismen», og flere steder ser man godt voksne, hvite kvinner med armene tett omslynget sine påfallende mye yngre gambiske «kjærester».
Den slags tilhører likevel unntakene, og de aller fleste turister søker først og fremst sol, sjø og en smak av ekte afrikansk kultur.

TIPS OSS!

Fakta om Gambia

Hovedstad: Banjul
Innbyggertall: 1,7 millioner
Valuta: 100 Gambisk dalasi = ca. 25 NOK
Telefon: +220
Turistinformasjon: www.visitthegambia.gm

Slik kommer du til Gambia

Brussels Airlines flyr daglig til Banjul via Brussel, og samarbeider tett med reisebyrået Ving.
www.brusselsairlines.com
www.ving.no

Sov godt i Gambia

- Det er langs Gambias sydlige Atlanterhavskyst du finner alle de store strandresortene beregnet på vestlige charterturister.
Vi bodde godt på Kairaba Beach Hotel, en stor resort med hyggelig stemning, gode fasciliteter og kjekk beliggenhet ved det hektiske utelivsstrøket i Kololi, der turister og lokalbefolkning omgås.
- De som søker det overdådig romantiske og helst vil nyte tosomheten, vil trives på Sheraton Gambia Hotel Resort & Spa, et svært lekkert anlegg ti minutter fra flyplassen.
- Den norskdrevne organisasjonen Ecco international har kulturelle utviklingsprosjekter flere steder i Gambia, der du kan ta del i tradisjonelt landsbyliv
www.kairabahotel.com
www.starwoodhotels.com/sheraton
www.eccointernational.org

Verdt å vite om Gambia

- Det anbefales gjerne vaksine mot difteri, polio, gulfeber og hepatitt A, samt at du tar malariatabletter ved besøk i Gambia. Hør med fastlegen i god tid om du er usikker på hva du trenger.
- Blir du utsatt for uønsket oppmerksomhet av «bumsters» så si at du har vært mange ganger i Gambia. De fleste trekker seg unna da og skjønner at det vil være lite å hente.
- Gambia Tours et velrenommert og etablert selskap som kan hjelpe med og guide deg til det meste av hva landet har å tilby.
www.gambiatours.gm

Reiser & ferie dro til Gambia på invitasjon fra Brussels Airlines.

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere