RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gamle koreanere fra nord og sør møttes

Seoul (NTB-DPA-AFP): En gruppe på 82 eldre sørkoreanere dro torsdag over grensen til Nord-Korea for å treffe slektninger de ikke har sett på flere tiår, mange ikke siden Korea-krigen sluttet i 1953.

Mange av dem som reiser, er avhengige av rullestol. To kvinner som trengte legehjelp, måtte til slutt begi seg ut på reisen i ambulanse.

- Jeg lurer på om jeg kommer til å kjenne henne igjen, sier den 81 år gamle Kim Dong-bin om sin eldre søster som hun forlot i Pyongyang, nå Nord-Koreas hovedstad, for over 60 år siden.

Møtet i Nord-Korea er det første gjenforeningsmøtet på over tre år. Listene over folk som ønsker å møte sine slektninger er lange, men stadige utsettelser og avlysninger fra Nord-Koreas side gjør at det blir for sent for mange. Bare i 2013 døde 3.800 sørkoreanere som sto på listene.

Det kortvarige møtet skal skje ved Kumgang-fjellene på Nord-Koreas østkyst. De 82 sørkoreanerne blir møtt av rundt 180 nordkoreanske slektninger. Deltakerne får tre dager sammen til å snakke om de vel 60 årene som er gått.

Gjenforeningsmøtet skjer bare tre dager etter at en ekspertkommisjon fra FN beskrev den omfattende og systematiske undertrykkingen som foregår i Nord-Korea og sammenlignet forholdene med det som skjedde under Nazi-Tysklands herredømme i Europa under andre verdenskrig. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere