Elisabeths onkel, prins Edward, er også med på opptaket, og det samme er moren hennes og lillesøsteren Margaret. Alle gjør de nazihilsen til kameraet i opptaket som The Sun offentliggjør under tittelen «Royal Heilness».

Prins Edward var en kjent nazisympatisør og omtalte ved ett tilfelle Adolf Hitler som «slett ingen dårlig fyr».

Småjenter

Dronning Elisabeth var rundt sju år gammel da opptaket på plenen utenfor Balmoral-slottet ble gjort, mens Margaret var tre-fire år gammel.

De to småjentene forsto derfor neppe betydningen av det de gjorde, noe prins Edward og dronningmoren derimot gjorde. De to står nærmest i stram giv akt med hevet høyre hånd til ære for fotografen.

Opptaket ble gjort i 1933 eller 1934, på et tidspunkt da Adolf Hitler var i ferd med å sikre seg all makt i Tyskland.

Dypt skuffet

Det britiske kongehuset er dypt skuffet over The Suns omtale av det 20 sekunder lange filmklippet.

– Det er skuffende at noen har skaffet seg tilgang til, og på en slik måte utnytter et filmopptak som ble gjort for 80 år siden, og som tilsynelatende er hentet fra hennes majestets personlige familiearkiv, sier en talsmann for Buckingham Palace.

En kilde i kongehuset understreker overfor nyhetsbyrået AFP at den nåværende dronningen som følge av sin unge alder ikke forsto betydningen av nazihilsenen hun gjorde.

The Sun skapte også furore da de for ti år siden dekorerte førstesiden med er bilde av prins Harry på karneval, iført brunskjorte og naziarmbånd. Avisens tittel den gang lød «Harry the Nazi», og den unge prinsen beklaget etterpå valget av kostyme.

Unikt opptak

Britiske historikere ser på opptaket fra Balmoral-slottet som unik historisk dokumentasjon.

Ingen påstår at dronning Elisabeth eller hennes mor, som døde i 2002, var nazister, men prins Edwards holdninger har lenge vært kjent. Han støttet også Hitler etter at andre verdenskrig brøt ut i 1939.

Opptaket som nå har sett dagens lys er likevel det første av prins Edward der han gjør nazihilsen.

Gir innsikt

– Dette gir en innsikt i hvordan britiske holdninger var til Tyskland i 1933, lenge før noen innså hvilke planer Hitler hadde for Europa. Det er helt riktig å vise dette opptaket for offentligheten, mener tidligere redaktør i tidsskriftet History Today, Juliet Gardiner.

– Det er ingen hemmelighet at Edward møtte Hitler og hadde høyreekstreme sympatier. Men det samme kan ikke sies om dronningmoren eller kong Georg VI (dronning Elisabeths foreldre), sier militærhistorikeren James Holland til The Sun.

– De to viste sin avsky for nazismen fra begynnelse til slutt, gjennom sine roller som ledere av den frie verden og i kampen mot dette tyranniet, sier Holland.