*Nettavisen* Nyheter.

Friske meninger

Gandhi-dynastiets nye håp i verdens største valg

Rina Sunder:

Priyanka Gandhi hylles sammen med broren og Kongresspartiets leder og statsministerkandidat, Rahul Gandhi.

Den indiske Gandhi-familien har blitt rammet av kaldblodige attentater, flyulykker, og  anklager om korrupsjon og valgfusk. Nå har et nytt familiemedlem kastet seg inn verdens største valg om to uker.

Av Rina Sunder, forfatter av boken Det moderne India, og tidligere leder av det indiske handelskammeret i Norge. Hun er selv indisk, og har bodd 37 år i Norge.

Gandhi-familien har vært helt dominerende i Indias moderne historie. De har regjert landet i over 40 av 70 år etter forgjøringen fra britene i 1947.

Verdens største valg starter om bare to uker - fra 11. april til 19. mai. Da skal Indias 900 millioner innbyggere velge representanter til Underhuset.

I Norge er Indira Gandhi like kjent som mor Theresa og Mahatma Gandhi. At barnebarnet Priyanka Gandhi Vadra nå trer inn i politikken rett før valget, håper Kongresspartiets støttespillere vil øke oppslutningen om partiet og styrke broren Rahul Gandhis statsministerkandidatur.

Mystikken rundt Indira Gandhi

Priyanka Gandhi er blitt utnevnt til generalsekretær for partiet i delstaten Uttar Pradesh, som har 200 millioner innbyggere. Kort etter kunngjøringen om hennes inntreden på den politiske arenaen ble det hengt opp plakater med påskriften: I deg ser vi Indira, Indira er tilbake.

Klikk på bildet for å forstørre.

Valgplakat med den håpefulle påskriften "I deg ser vi Indira, Indira er tlibake".

Det knyttes store forventninger til Priyanka Gandhi. En ny Gandhi, som i tillegg er slående lik sin bestemor Indira Gandhi, har fått mange til å tro at hun er den rette til å få Kongresspartiet opp av uføret.

Priyanka Gandhi skaper begeistring blant velgere og er et friskt pust i Kongresspartiet. Nehru-Gandhi-familien har styrt India i store deler av perioden etter frigjøringen fra Storbritannia i 1947. Faren til Priyanka, bestemoren og oldefaren har alle vært statsministere. Priyanka regnes som mer karismatisk enn sin bror, Rahul Gandhi, hun er en god taler, hun er fotogen, og snakker hindi. Med en tilstedeværelse og et utseende som gjør at hun ofte sammenlignes med sin bestemor, Indira Gandhi, gir hun håp til mange i Kongresspartiet om at hun har de kvalitetene som skal til for å tiltrekke seg velgere fra statsminister Narendra Modis Bharatiya Janata partiet (BJP).

Blodig familiehistorie

Frigjøringslederen Motilal Nehru kjempet sammen med Mahatma Gandhi mot britene på 1920-tallet. Han utnevnte sønnen Jawarlal Nehru til leder for frgjøringspartiet Kongresspartiet i 1929. Gandhi- familien er ikke i familie med den kjente Mahatma Gandhi. Pryanka Gandhis oldefar, Jawaharlal Nehru, ble landet første statsminister i 1947.

Klikk på bildet for å forstørre.

To butikkansatte ser på statsminister Narendra Modi holde tale til nasjonen foran valget om to uker. Foto: Reuters

I 1966 overtok Indira Gandhi som statsminister. Hun ble kjent som jernkvinnen av India, mye grunnet sin autoritære lederstil. Indira Gandhi ble drept av sine livvakter i 1984. Det var ikke første gang familien brått mistet en av sine nære, og det skulle heller ikke blir den siste. Rajiv Gandhi, Indiras eldste sønn, ble satt inn som statsminister etter sin mor, men i 1991 ble også han myrdet.

Rajiv ønsket egentlig aldri å tre inn i politikken. Indira selv ønsket at sønnen Sanjay Gandhi skulle overta etter henne. Men han døde i en flyulykke i 1980. Etter Rajiv Gandhis død overtok hans italienskfødte kone, Sonia Gandhi, som leder for Kongresspartiet. Men hun visste at hun aldri ville bli akseptert som leder for India, og overlot statsministerkandidaturet til Manmohan Singh like før han ble statsminister i 2004 og hun selv inntok rollen som leder for partiet. I 2002 ble Rahul Gandhi valgt inn i nasjonalforsamlingen og i 2014 overtok han som leder for Kongresspartiet.

Bilde hentet fra internett: Faren til Priyanka, bestemoren og oldefaren har alle vært statsministere.

Klikk på bildet for å forstørre.

Potensiell velger på motorsykkel foran valgboder i verdens største valg noensinne. Foto: AFP

Kvinners stemmer vil bli avgjørende

Bharatiya Janata-partiet (BJP) og Kongresspartiet er de to dominerende partiet. Det høyreorienterte, hindunasjonalistiske BJP er størst, med 275 av 543 plasser i nasjonalforsamlingen etter valget i 2014.

Mens valgdeltakelsen faller i mange land, har India stabilt høy valgdeltakelse, både blant fattige og rike, og nesten like høy blant kvinner (65 prosent) og menn (67 prosent).

Stemmene til den yngste delen av Indias befolkning var utslagsgivende ved valget i 2014, men mye peker altså mot at kvinners stemmer vil bli avgjørende i år. Vi ser også at Pryinka Gandhi henvender seg systematisk til kvinner. Hun henvender seg alltid til kvinner først: Meri behenon aur mere bhaiyon (mine søstre og brødre).

Og det er her Kongresspartiet håper at det nye Gandhi-tilskuddet kan bli den game-changeren de så sårt trenger.

Klikk på bildet for å forstørre.

Valgmedarbeider deler ut materiell foran valget til det indiske Underhuset. Foto: AFP

Fakta om verdens største valg:

900 millioner velgere

543 Lok Sabha seter (underhuset)

To dominerende partier: Kongresspartiet og Bharatiya Janata Party (BJP)

Valgdeltakelse i 2014: 67%

Resultat i 2014: Kongresspartiet fikk 44 seter, BJP 282 seter

Valgkommisjonen regnes som Indias best fungerende institusjon

Nåværende statsminister: Narendra Modi (BJP)

Fun fact: Det arrangeres valg-reisepakker til India under paraplyen Election Tourism

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.