Gå til sidens hovedinnhold

Gangsterlederen og drapsmannen

Mandag åpner døra til Oslos knalltøffe gangstermiljø. Når Stig Millehaugen blir tiltalt for å ha likvidert gangsterleder Mohammed Javed er bakteppet en historie med skyting og blod.

Det er som tatt ut av en gangsterfilm, men denne historien er fryktelig virkelig. Drapet på Mohammed Javed var ren likvidasjon og uansett hvem som gjennomførte det, så skjedde det ikke tilfeldig. Mandag starter rettssaken mot den tidligere drapsdømte Stig Millehaugen og den 28 år gamle mannen som politiet mener bestilte drapet. Begge hevder at de ikke har noe med drapet å gjøre.

Politiets historie
Uansett. Vi tar politiets versjon først.

19. januar 2009. I et blokkområde på Oslos østkant står en Mercedes parkert på gaten. Inne i bilen sitter 28-åringen Mohammed «Jeddi» Javed bak rattet. Han er en kjent gangsterleder knyttet til det kriminelle miljøet Young Guns. Siden 2008 har det vært 600.000 kroner i dusør på hans hode. Javed er klar over dusøren som er utlovet av hans fiender i B-gjengen. I passasjersetet sitter hans 29-år gamle venn. En mann som selv har vært tiltalt for drapsforsøk på B-gjengens medlemmer.

I baksetet sitter draps- og ransdømte Stig Millehaugen.

De ler. Javed dør
29-åringen og Javed diskuterer forretninger med Millehaugen. De har hentet ham ved hans leilighet på Sandaker for å snakke ran. De har allerede skaffet pistolene som skal brukes. Lite vet de at ransplanen er lokkemat. Millehaugen har inngått en pakt med en annen gangsterleder om å drepe Javed og hans venn.

Cirka klokken 18.30 tar Millehaugen fram en pistol og sjekker at den virker. Javed og vennen begynner å le. De tror det hele er en spøk. Sekunder senere retter Millehaugen munningen av sin pistol mot bakhodet til Javed og trekker av. Før Millehaugen rekker å drepe 29-åringen, styrter han ut av bilen. Den sjokkerte og blodstenkede 29-åringen flykter fra døden og søker hjelp på en Esso-stasjon i nærheten. Han ringer politiet og forteller at Millehaugen har skutt Javed Mohammed.

Millehaugen flytter bilen med liket av Javed til en parkeringsplass 50 meter fra åstedet. Der tenner han på liket og bilen før han reiser hjem til Sandaker.

- Jeg blir aldri dømt
Om politiets historie klarer å bevises, får vi høre når straffesaken mot Millehaugen begynner mandag. Få timer etter drapet ble 41-åringen pågrepet i frigangshjemmet i Sandaker der han forberedte seg på et liv utenfor murene.

Millehaugen har blitt karakterisert av politiet som «Norges farligste fange». Han var sentral i Tveita-gjengen. I 1992 ble han dømt til seks års fengsel for væpnet ran av Klemetsrud postkontor i 1990 og Sparebanken Nors filial på Oppsal i Oslo i 1991. Året etter ble han dømt til 17 års fengsel for drapet på fengselsbetjent Jon Arild Martinsen og for ran på Svartskog og Nesbru 1992.

Bevis?
Millehaugen selv har forklart at han kom ut av dusjen ta den tung væpnede beredskapstroppen braste inn døra. I vaskemaskinen ble det funnet klær med bensinrester.

- Bensinflekken stammer fra arbeid med en gammel MC. Og jeg vasket simpelthen klær fordi det var behov for det, forklarte Millehaugen i et brevet til Dagbladet der han også skriver at han aldri har drept Javed, og at han etter soningen var på rett vei i livet med samboer, bolig og jobb i reklamebransjen.

På hendene til Millehaugen skal politiet ha funnet spor av krutt. Partikler de mener han fikk på hendene da han avfyrte det dødelige skuddet. Krimteknisk skal i sin rapport ikke ha utelukket at det kan ha vært Delta-gruppen selv som tok med partiklene inn da Millehaugen ble pågrepet skrev VG i oktober.

I den samme artikkelen sier Millehaugen at han ikke har krummet et hår på noen hode på 20-år, og at han aldri kommer til å bli dømt i denne saken.

Nedenfor ser du kart over åstedene og hvor Stig Millehaugen bodde og ble pågrepet. Artikkelen fortsetter nedenfor.

HTML EMBED

Vis Drapet på Haugerud i et større kart

Krigen
På tiltalebenken mandag sitter også en 29 år gammel mann knyttet til B-gjengen. 29-åringen og hans eldre bror er begge svært kjente skikkelser i Oslos gangstermiljø. Tidligere var de begge siktet i drapssaken, men nå er bare den yngste broren tiltalt.

B-gjengen og medlemmer av Young Guns og A-gjengen har kriget om makten i Oslo i mange år. Mest kjent er kanskje sammenstøtet på Aker Brygge i august 2006 da medlemmer av B-gjengen fyrte løs mot medlemmer av Young Guns/A-gjengen midt på dagen.

Les: Frykter gjeng-blodbad

29-åringen som satt ved siden av Javed drapsdagen var også siktet for drapsforsøket på Rasool-familiens eldste sønn - Ghulam Abbas.

Les: - Skjult opptak avslørte drapsforsøk

Dette drapsforsøket skal ha vært en gjengjeldelsesaksjon for Aker Brygge-skytingen der to ble skutt i bena. Aker Brygge skytingen skal igjen ha skjedd som følge av at blant annet avdøde Javed Mohammed ved flere anledninger skal ha banket opp medlemmer av B-gjengen, skrev Dagsavisen i 2009.

Les også: Livredd gjengleder blir politibeskyttet

Facebook-Julie
29 åringen er tiltalt for drap og drapsforsøk på lik linje med Millehaugen.

Politiet mener at 29-åringen holdt kontakt med Millehaugen gjennom Facebook-profilen «Julie Hermansen». Hermansen var en fiktiv jente med fødselsdag 19. januar - drapsdagen. Millehaugen hadde kontakt med Julie drapsdagen.

Les: - Bestilte drapet på Facebook

Politiet kan bevise at profilen er sporet med IP-adresse til et internettabonnement knyttet til 29-åringens kjæreste.

Begge nekter altså straffskyld når rettssaken starter mandag.