RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Går av etter skandalen i Flyktningtjenesten

Sist oppdatert:
Får fire måneder etterlønn.

Lars Tore Norberg fratrer stillingen som leder for Flyktningtjeneste i Tromsø kommune, melder Nord24.

Det opplyser kommunen i en pressemelding tirsdag ettermiddag.

- Jeg er glad vi raskt har kommet frem til en avtale som er tilfredsstillende for Tromsø kommune. Vår viktigste oppgave nå er å sikre at de mange som mottar tjenester fra Flyktningtjenesten får dette, sier konstituert kommunaldirektør for utdanning, Svein Arne Johansen.


Norberg: - Den beste løsningen

Fratredelsen skjer med umiddelbar virkning. Norberg vil fra Tromsø kommune motta fire måneder ekstra lønn.

– Flyktningtjenesten trenger ro til å gjøre sitt viktige arbeid. Som enhetsleder tar jeg ansvar for forhold som er kommet frem rundt enheten, og trer derfor til side, sier Norberg i pressemeldingen.

Fakta: FAKTA skandalen i Flyktningtjenesten

Klikk for å åpne faktaboksen
 

I april i år ble en tidligere ansatt i Flyktningtjenesten i Tromsø anmeldt og senere siktet for bedrageri på til sammen 4,5 millioner kroner.

Bedragerisaken gjorde at byrådsleder Øyvind Hilmarsen (H) satte ned en intern revisjonsgruppe som skulle granske Flyktningtjenesten.

Tirsdag ble rapporten etter granskingen presentert. Her konkluderes det med at tjenesten har begått omfattende brudd på regler om offentlige anskaffelser.

13 tidligere ansatte har også levert en bekymringsmelding til byrådsleder Øyvind Hilmarsen.

Tromsø kommune opplyser at de umiddelbart vil starte arbeider med å finne en ny leder for Flyktningetjenesten. Inntil da vil Inger Anita Markussen fungere som enhetsleder.

Norberg selv sier til Nord24 at han har innsett at det ikke fantes noen annen løsning enn at han selv måtte gå av som enhetsleder.

- Det er bedre å flytte en mann enn et fjell, sier han til Nord24.

Norberg stiller seg uforstående til at ledelsen i Tromsø kommune har skiftet synet på Flyktningtjenesten fra å være en ubetinget suksess til å være en skandalisert kommunal enhet på bare noen få måneder.

- Vi vil sannnsynligvis aldri få svar på hvorfor, sier Norberg.

- Ville du gjort noe annerledes?

- Flyktningtjenesten står støtt. De ansatte per i dag er jeg meget fornøyd med. Resultatenene økonomisk, organisastorisk og driftesmessig er meget gode. Jeg vil ikke gjort det på en annen måte, sier Norberg til Nord24.

Krevde avgang

Da skandalen i Flyktningtjenesten for alvor sprakk i begynnelsen av juni, krevde Bjørn Willumsen i Fagforbundet at Norberg måtte gå av.

Fagforbundet er den største arbeidstakerorganisasjonen i Tromsø kommune.

- Det er uheldig, uholdbart og kritikkverdig at han fortsatt er enhetsleder. Det burde være en annen enhetsleder mens granskningen pågår. Ansatte har krav på ro og ryddighet. Hensyn til arbeidsmiljøet – både for leder og de ansatte - tilsier at han straks burde bli tatt vekk fra funksjonen som enhetsleder, sa Willumsen.

Samme dag skrev Nordlys at Norberg hadde fått skriftlig advarsel for at Flyktningetjenesten hadde uten at disse innkjøpene noen gang er lagt ut på offentlig anbud. Bare Tromsprodukt AS alene har fått 33,5 millioner kroner utbetalt fra Flyktningtjenesten mellom 2009 og 2015.

Skandalen i Flyktningtjenesten begynte å rulle tidligere i år, da det kom frem at en ansatt hadde overført 4,5 millioner kroner til sin egen konto.

Dette var mulig på grunn av et hull i datasystemet. Million-overføringene ble til slutt avdekket av Skatteetaten.

– Det har vært mentalt belastende å leve med det jeg har gjort, men jeg ble fristet da jeg så muligheten til å tjene penger på å opprette fiktive flyktninger. Alle pengene jeg har underslått er i årenes løp gått til privat forbruk, sa den siktede til NRK i starten av juni.

her kan du lese flere nyheter fra Nord24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere