RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Går for større leteprogram på Goliat(Ny)

Sist oppdatert:
Oljeselskapet Eni har nå startet søknadsprosessen for leteboring på det meget lovende Goliat-funnet i Barentshavet. De vil bruke riggen Eirik Raude på inntil tre letebrønner
Nytt: Mer om Eirik Raudes kontraktssituasjon

Det går frem av dokumentasjonen som er sendt i forbindelse med at Eni søker utslippstillatelse til boringen hos SFT.

Tidligere har det vært kjent at partneren på Goliat har planlagt boring av en letebrønn på Goliat mot slutten av året, men nå søker Eni om tillatelse til boring av inntil tre letebrønner.

Eni er operatør for blokken med en eierandel på 65 prosent, mens Statoil og DNO har henholdvis 20 og 15 prosent.

Eni vil leie inn Ocean Rigs avansert dypvannsrigg Eirik Raude til boringen. Riggen er i dag den eneste som er godkjent for boring i det sårbare Barentshavet. Riggen er i ferd med å avsluttet en Oblix-brønnen for Hydro før den skal gå videre til boring for Statoil.

Eni forventer å kunne starte boringen 1. september som også er tidligste tidspunkt i henhold til lisensbetingelsene. De vil først bore en brønn, og ved funn av olje i den vil de også bore de to neste.

Dersom alle de tre brønnene blir gjennomført er total boretid estimert til omkring 130 dager. Ifølge lisensavtalen er det kun lov til å bore i perioden 1. september til 15. januar på utvinningstillatelse PL 229.

Lovende felt

Det ble boret to letebrønner å Goliat i 2000-2001 og funene er betegnet som meget lovende. Reservene er foreløpig estimert til 50 millioner fat, men får partner treff med leteboringen kan det bli store opprgaderinger.

Målsetningen med de nye brønnene er å avklare om utbredelsen av det oljeførende laget i formasjonen Realgrunnen, samt undersøke to dypereliggende prospekter, Havert og Ørret, opplyser Eni.

Den første brønnen skal foruten å bore ned til Realgrunnen (ca. 1 100 m) også undersøke to øvrige prospekter, Kobbe og Ørret. Disse to ligger på henholdsvis 1 835 og 2 350 m dyp. Dette er en boreforpliktelse som lisensen er pålagt.

Fremleie for Eirik Raude

I realiteten er boreriggen Eirik Raude utleid til Statoil ut 2005 etter at oljeselskapet har inngått kontrakter på to brønner i Barentshavet, samt har erklært opsjoner på ytterligere tre brønner opprinnelig rapportert til å være i norskehavet.

Fra Ocean Rig får iMarkedet.no opplyst at Statoil står fritt til å disponere riggen, blant annet når det gjelder borelokasjon under kontraktene.

Etter planen skal riggen etter boring for Hydro gå til Statoils prospekt Uranus i utvinningstillatelse PL 202 i Barentshavet, og deretter til Guovca-prospektet på PL 233 som var ventet å være siste brønn i Barentskampanjen.

Med dagens søknad fra Eni kan det se ut til at Statoil har inngått en fremleiekontrakt på riggen til Goliat-lisensen for de erklærte opsjonene. Det har ikke lykkes iMarkedet.no å få dette bekreftet fra Statoil.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere