*Nettavisen* Nyheter.

Går inn for samlingsregjering i Afghanistan

Presidentkandidat Abdullah Abdullah sammen med USAs utenriksminister John Kerry torsdag. Foto: Pool (Reuters)

De to rivaliserende presidentkandidatene i det afghanske valget er enige om å danne en samlingsregjering.

08.08.14 19:19

Samarbeidsavtalen, som er undertegnet av både Abdullah Abdullah og hans motkandidat Ashraf Ghani, gir ingen ytterligere detaljer om regjeringens sammensetning.

I avtalen står det at begge politikerne vil opprette hver sin komité, som skal legge en plan for samarbeidet. De har avtalt å legge en tidsplan for det neste valget, samt sette dato for den nye presidentens tiltredelse, som skal skje i slutten av august.

Maktdelingsavtalen mellom de to kandidatene ble for en måned siden inngått i en muntlig avtale, med initiativtaker, USAs utenriksminister John Kerry til stede.

Troverdig resultat

Før avtalen ble inngått hersket det en del frykt for at striden mellom de to kandidatene ville føre til en ny etnisk konflikt og en forverring av borgerkrigen i Afghanistan.

– En av disse mennene skal bli president, men begge to er uansett kritiske for Afghanistans fremtid, sa Kerry, som fredag reiste til landet for å mekle mellom de to.

Resultatet i det afghanske valget har blitt utsatt gang på gang etter beskyldninger om valgfusk. Det pågår for tiden en FN-overvåket omtelling av alle stemmene fra valget.

– Denne granskningen handler ikke om hvem som vinner eller taper, men å skape et troverdig resultat, som det afghanske folk fortjener, sa Kerry videre.

Brende er positiv

– Jeg ønsker velkommen den enigheten de to afghanske presidentkandidatene, Abdullah Abdullah og Ashraf Ghani, signerte i Kabul tidligere i dag, sier utenriksminister Børge Brende (H) i en kommentar til nyheten om en afghansk samlingsregjering.

Han mener det er positivt at de to er enige om gjennomgangen av det afghanske valgresultatet og den politiske veien videre når resultatet er klart.

– Det hviler nå et meget stort ansvar på begge leire for å respektere og etterleve denne enigheten. Dette vil være avgjørende for å sikre Afghanistans stabilitet og enhet, sier Brende. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag