RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Går mot år med rekordlave drapstall

HØST MED DRAPSSAKER: Selv om flere drapssaker har preget høsten, går vi mot et nytt år med lave drapstall, sier voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk.
HØST MED DRAPSSAKER: Selv om flere drapssaker har preget høsten, går vi mot et nytt år med lave drapstall, sier voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk.
Til tross for mange drapssaker de siste ukene har det vært rekordfå drap i Norge hittil i år.

- Norge har ligget lavt i antall drap i 200 år. Vi har en lite voldelig tradisjon og det ligger an til at 2014 igjen blir et år med lite drap i Norge, sier voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen.

De siste ukene har en rekke drap og mistenkelige dødsfall preget nyhetsbilde. Likevel har det totaltsett vært få drap i Norge sammenlignet med tidligere år.

Så langt i år er 18 personer drept her i landet. I 2013 var det 42 drapssaker med 45 ofre. Mellom 2004 og 2010 lå antall drapssaker mellom 27 og 32.

Du kan se statistikken fra Kripos her.

Når årets 10 måneder har gått, viser statistikken altså 18 drap. Se oversikten i faktaboksen.

- Et år med mindre drap

- Jeg har gått gjennom sakene som har blitt formidlet i mediene, men vi ligger altså an til å få et år med mindre drap i Norge, sier Bjørnebekk.

- Nesten hvert år får vi noen uker med flere drap, og andre perioder med lite. I våres var det veldig lite drap i Norge.

- Slik er det gjerne i land med få drap, sier hun.

Fakta: Fakta om drapssaker i Norge i 2014

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Så langt i år er 18 personer drept her i landet. I 2013 var det 42 drapssaker med 45 ofre, ifølge Kripos' statistikk, som kun omfatter forsettlig og overlagt drap.


* 21. januar: Vibeche Sofie Falck Danielsen (48) blir funnet død i Nidelva i Trondheim etter å ha vært savnet siden 16. januar. En 37 år gammel mann er tiltalt for drapet.

* 28. januar: En mann i 70-årene blir funnet drept i Langesund i Telemark. En kvinne i 40-årene er pågrepet og siktet for drapet.

* 2. mars: En treåring dør på Helgelandssykehuset i Rana. Foreldrene er siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge.

* 19. mars: En kvinne blir funnet død i en bolig på Gamlegrendåsen på Kongsberg. En mann er siktet for forsettlig drap på kvinnen.

* 6. mai: Den savnede 36 år gamle tobarnsmoren Agnes Elisabeth Müller blir funnet død i en bylt som blir hentet opp fra 70 meters dyp utenfor Dørvika i Lysefjorden i Forsand kommune i Rogaland. Ektemannen tilstår drapet.

* 23. mai: Ei to år gammel jente blir funnet drept da politiet rykker ut til et masseslagsmål på Ellingsrud i Oslo. Jentas far blir pågrepet og siktet for drapet.

* 17. juni: En 44-årig norsk-vietnamesisk mann blir funnet drept i et parkeringshus under Grønland Torg i Oslo. I alt åtte personer er blitt siktet i saken.

* 28. juni: En mann i 40-årene blir skutt og drept i en bolig i Enggata i Fredrikstad. En 46 år gammel mann blir siktet etter at han melder seg til politiet.

* 25. juli: En mann blir funnet død utenfor en bolig på Tobøl i Eidskog i Hedmark. En mann i 30-årene er siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge.

* 8. august: 20 år gamle Sami Milhem blir funnet partert og drept i en kommunal leilighet på Bigset i Hareid kommune på Sunnmøre. En 23 år gammel mann blir samme dag siktet for drapet.

* 14. august: Liket av den drepte Bjarte Hansen (58) blir funnet forbrent i et rykende bål nedenfor Hafjell i Øyer i Oppland. Stesønnen Kim Andreas Kristiansen (23) blir siktet.

* 16. august: En mann i midten av 50-årene blir knivstukket i en leilighet i Hagegata på Tøyen i Oslo. Han dør senere på sykehus. En 53-åring har erkjent knivstikkingen.

* 23. september: Hermod Magne Steinsund (48) blir funnet skutt og drept i boligen sin på Kvaløysletta i Tromsø. Dagen etter blir en mann pågrepet og siktet for forsettlig drap.

* 21. oktober: En mann i 30-årene blir funnet død i leiligheten sin i Spjelkavik i Ålesund. Tre menn og en kvinne er siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge.

* 23. oktober: En kvinne blir funnet drept i sitt hjem i Kirkenær i Grue kommune i Hedmark. En 48 år gammel mann er siktet for drap.

* 26. oktober: En 44 år gammel mann fra Litauen blir funnet død utenfor en boligblokk i Steinkjer. To menn og en kvinne er siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge. Også en fjerde person er siktet i saken.

* 28. oktober: Mannen som er siktet drap på Hermod Magne Steinsund, blir også siktet for drap på Stein Håvard Larsen, som ble meldt savnet 3. oktober i Tromsø.

* 28. oktober: En person blir drept ved institusjonen Små enheter i Vollen i Asker. En 15 år gammel jente har erkjent drapet.

Merk: NTBs løpende tall kan avvike noe fra årsstatistikken til Kripos. Dette er fordi enkelte drap ikke vil passe inn i Kripos' definisjon av drap ved årsslutt. Kripos teller i sin årsstatistikk kun overlagte og forsettlige drap, det vil si drap som omfattes av straffeloven § 233. Det betyr at legemsfornærmelse og legemsbeskadigelse med døden til følge (straffeloven §228 og §229) ikke telles med.

I tillegg har disse to drapssakene fått mye oppmerksomhet i år, men regnes ikke med i NTBs statistikk. Det første drapet kan ha skjedd utenfor Norge, og det siste skjedde i 2011:

* 13. oktober: En gresk skipsoffiser blir pågrepet og siktet for drap på en ukrainsk kvinne i 30-årene om bord i skipet Anangel Explorer, som ankom Narvik. Kvinnen er ikke funnet. Mannen nekter straffskyld.

* 21. oktober: En 32 år gammel mann blir pågrepet og siktet for drap på åtte år gamle Monika Sviglinskaja i Bergen i 2011.

Rundt 30 drapssaker i året

Bjørnebekk sier på generelt grunnlag at potensielle drapspersoner kan bli trigget av andre drap, og at det derfor kommer flere drap på en gang.

Få risikofaktorer

Voldsforsker Bjørnebekk sier at i tillegg til en lite voldelig kultur, er Norge også fritt for andre «samfunnsykdommer» som ofte trigger vold.

Dette kan være store økonomiske forskjeller i befolkningen, stor fattigdom og stor arbeidsledighet over tid.

- Vi har fjernet så mange risikofaktorer og har et godt skolesystem og god tilgang til kunnskap og informasjon. Det bidrar til den den positive utviklingen, sier Bjørnebekk.

Forebygging

Hun drar også fram de mange forebyggende programmene som Norge tilbyr familier. Et av dem er Parent Management Training ( ekstern lenke)

- Disse programmene skrives det lite om, men de er nok en viktig årsak, sier hun.

Drapene i nyhetsbilde nå
Politiet i Bergen siktet en person for drap på Monika Sviglinskaja (les egen sak).

Bergenspolitiet har nå gjenopptatt etterforskningen av dødsfallet til ShilanShorsh (les egen sak).

I Steinkjer er fire personer siktet for drap på en 44 år gammel mann fra Litauen (les egen sak).

På Hamar har politiet startet etterforskning etter at en kvinne ble funnet død tirsdag (les egen sak).

I Kirkenær er en 48 år gammel mann siktet for drapet på 63 år gamle Lillemor Laurenze Lie (les egen sak).

I Tromsø er en mann siktet for drapene på Hermod Magne Steinsund og Stein Håvard Larsen (les egen sak).

I Asker har en 15 år gammel jente erkjent å ha knivdrept en ansatt på  institusjonen der hun bodde (les egen sak).

I Narvik er en gresk skipsoffiser varetektsfengslet, siktet for drap på en ukrainsk kvinne i 30-årene (les egen sak).


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere