*Nettavisen* Nyheter.

Går opp flere kilo enn du tror

Foto: (Thinkstock.com)

- Har undervurdert vektøkningen ved røykekutt, mener forskere.

11.07.12 11:55

(SIDE2): I røykesluttkampanjer har det vært annonsert at man kan vente seg en vektøkning på rundt 2,9 kilo. Men mange må nok forvente mer enn det.

Forskere i Frankrike og Storbritannia har gått gjennom resultatene fra 62 studier om folks vektøkning etter at de slutter å røyke. Hovedspørsmålet i forskningen var å finne ut hvor mye man har lagt på seg ett år etter at man har stumpet røyken, skriver forskning.no

- Svaret er at vi nok har undervurdert vektøkningen litt, sier forskerne den nye studien som er publisert i tidsskriftet British Medical Journal (BMJ).

Noen røykesluttkampanjer har anslått at man i gjennomsnitt går opp 2,9 kilo som følge av å kutte ut sigarettene, men den nye gjennomgangen tyder på at dette bare stemmer omtrent tre måneder etter kuttet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Thinkstock)

Den første måneden la gjennomsnittet på seg 1,1 kilo. Etter to måneder var de røykfrie blitt 2,3 kilo tyngre, og etter 6 måneder veide de i gjennomsnitt 4,2 kilo mer enn før de sluttet å røyke. Etter ett år hadde vekta i gjennomsnitt steget med 4,7 kilo.

Men forskerne sier det er viktig å understreke at helsefarene ved å fortsette røykingen er mye større enn den ved å legge på seg noen kilo.

De presiserer også at det er store individuelle forskjeller på hvordan røykekutt påvirker vekten og at dette er noe som må forskes mer på.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.