Gå til sidens hovedinnhold

- Går tom for penger før jul

General Motors, Ford og Chrysler trenger 242 milliarder kroner.

Administrerende direktør for General Motors, Rick Wagoner, sier at amerikanske bilprodusenter vil gå tomme for penger innen jul om de ikke får statlig hjelp straks, skriver The Times.

Wagoner, Ford-sjef Alan Mulally og Chrysler-sjef Robert Nardelli var i Washington torsdag i et forsøk på å overbevise Senatet til å innvilge et lån på 34 milliarder dollar, noe som utgjør 242 milliarder kroner.

Wagoner vegret seg over å måtte trygle det amerikanske Senatet om penger.

- Jeg beklager for å måtte trygle om dette. Jeg skulle ønske at markedet var bedre, men det er det ikke. Vi er her i dag fordi vi gjorde flere feilgrep, og fordi omstendigheter som er utenfor vår kontroll, har presset oss på randen, sa Wagoner da han møtte politikere i Washington.

Enormt dilemma
Amerikanske politikere står overfor et enormt dilemma når det gjelder den skakkjørte bilindustrien. På en side er de usikre på om de tre bilgigantene er i stand til å tilbakebetale lånet med renter, mens på den andre siden står tre millioner arbeidsplasser i fare dersom Ford, General Motors og Chrysler går konkurs.

Dette er andre gangen på to uker at bilgigantene ber om føderal assistanse. De tre industrilederne har til og med sagt seg villig til å jobbe for én dollar i årslønn.

I tillegg varslet Ford og General Motors denne uken at de vil selge henholdsvis Volvo og Saab, men selskapene har ennå ikke funnet noen potensielle kjøpere.

Det står verst til med General Motors som trenger et lån på 18 milliarder dollar. Chrysler trenger ni milliarder, mens Ford trenger syv milliarder.

Positiv til lån
Det er Senatets bankkomité som skal ta stilling til om hvorvidt bilgigantene skal få innvilget et statlig lån.

Lederen for komiteen, Christopher Dodd, er positiv til å støtte bilindustrien og mener at den amerikanske økonomien vil bli rammet i samtlige sektorer hvis bilgigantene kapitulerer.

- Dette dreier seg ikke om å redde individuelle selskaper. Hvis det var tilfellet, så ville jeg latt dem falle, sa Dodd torsdag, ifølge BBC.

Senatet har ennå ikke tatt stilling til noen redningspakke til de tre bilgigantene.

Kommentarer til denne saken