RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Garanterer kvinner HPV-test

Foto: Åserud, Lise (Scanpix)
Sist oppdatert:
Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) garanterer at kvinner fortsatt skal få ta livmorhalstest. Helsedirektoratet foreslo i forrige uke å fjerne HPV-testen.

Kvinner mellom 25 og 69 år anbefales å ta celleprøve fra livmorhalsen jevnlig. Kvinner som får uklart svar på testen, får tilbud om å sjekke om de har humant papillomavirus (HPV), som kan føre til livmorhalskreft.

Helsedirektoratet uttalte i forrige uke at det ville fjerne testen på det offentliges regning fordi den er svært dyr og har stor feilmargin som kan gi falske svar.

Men helseministeren sier nå at det skal settes nye og strengere krav til testen slik at resultatene gir mindre feil. Hun garanterer at testen fortsatt skal tilbys kvinner i Norge, skriver Aftenposten.

- Dette er viktig for kvinnehelsen. Mange kvinner er bekymret for kreft i livmorhalsen, sier Strøm-Erichsen.

I 2008 ble det utført 11.000 HPV-tester i Norge. Fire av ti kvinner som ble testet, hadde viruset. Hvert år avdekkes det mange tilfeller av alvorlige forstadier til kreft på et tidligere tidspunkt, fordi kvinnene blir testet. Tidlig testing kan forhindre at kreften utvikler seg.

Livmorhalskreft er den nest vanligste kreftformen som rammer kvinner på verdensbasis, etter brystkreft. I Norge er livmorhalskreft den vanligste kreftformen blant kvinner under 35 år. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere