*Nettavisen* Nyheter.

Garantert fiasko

Foto: Johansen, Erik (Scanpix)

Venstre-leder Lars Sponheim er straffet hardt for sine garantier mot en borgerlig flertallsregjering.

14.09.09 23:59

Hver tredje Venstre-velger har vendt partiet ryggen etter stortingsvalget i 2005. En av årsakene er åpenbart partileder Lars Sponheims uforsonlige garantier mot å støtte en regjering med Fremskrittspartiet - uansett valgresultat.

Det er grunn til å tro at borgerlige velgere har strømt fra Venstre til Høyre nettopp på grunn av Sponheims garantier. Venstre-lederen ønsket å trumfe seg til mer makt enn velgeroppslutningen skulle tilsi, men det høye spillet kan meget vel ende med å sende Sponheim ut av Stortinget og tilbake til Ulvik i Hardanger.

Det har ikke manglet på advarsler, heller ikke i Nettavisen:Les bloggen Klovner i valgkamp

Den viktigste valgvinden er at sentrum er kraftig svekket. Både Senterpartiet, Venstre og Kristelig folkeparti går kraftig tilbake. Til sammen har de en tilbakegang på 2,9 prosentpoeng siden forrige stortingsvalg. Da 84 prosent av stemmene var telt opp, hadde oppslutningen om sentrum falt fra 19,1 til 16,2 prosentpoeng.

De røde partiene Rødt, SV og Arbeiderpartiet har en ørliten fremgang, mens det har blåst en blå valgvind som har økt oppslutningen til Høyre og Frp med 3,5 prosentpoeng til 39,6 prosentpoeng.

Valgresultatet tyder på en polarisering der velgerne har valgt mellom regjeringsalternativene og satset på de to partiene som har vært oppfattet som de viktigste garantistene på hver side - henholdsvis Høyre og Arbeiderpartiet.

Og at de har straffet partiene som har utstedt garantier. Venstre er den soleklare taperen, men også Fremskrittspartiets valgvind kan ha dabbet av fordi partiet av mange velgere ble oppfattet som et hinder for en borgerlig regjering.

Dersom det nå blir en ny rødgrønn regjering må partistrategene i Fremskrittspartiet og Venstre tenke på nytt. De har i så fall fire år foran seg i skyggenes dal og like lang tid på å finne nye posisjoner. Hvis ikke blir det en garantert fiasko - igjen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.