RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Junge, Heiko (SCANPIX)

Gardermoen kan ikke avdekke nye bomber

Sist oppdatert:
Gardermoen har ikke teknologi til å avdekke nye bomber som brukes av terrorister.

Terrorgruppen Al-Qaida har tatt i bruk en ny aksjonsform hvor de skjuler eksplosiver i kapsler i kroppen til selvmordsbombere. Den nye metoden ble testet ut av Abdullah Hassan al-Asiri (23), som sprengte seg selv i luften i august under en aksjon i Jeddah, Saudi-Arabia.

23-åringen brukte en mobiltelefon til å detonere bomben som var skjult i rektum. Han ble sprengt i filler, omtrent i 70 biter, ifølge det franske etterretningsdirektoratet (DCRI).

- Jeg kjenner ikke til at de har brukt denne aksjonsformen før selvmordsaksjonen mot viseutenriksministeren i Saudi-Arabia. Men Al-Qaida i Irak har vært ganske oppfinnsomme. De skjulte eksplosiver i døde dyr og alt mulig rart. Jeg har imidlertid ikke hørt om dette før nå nylig, sier terrorekspert Brynjar Lia ved Forsvarets forskningsinstitutt til Nettavisen.

- Er dette en ny trend?

- Det er for tidlig å snakke om en ny trend, men det er helt klart at dette er oppfinnsomt, sier Lia.

Utfordring for flysikkerheten
- Hva slags utfordringer står man eventuelt overfor dersom dette blir en ny trend?

- Det vet jeg ikke, men det man først tenker på er flyplassikkerheten. Jeg vet ikke i hvilken grad man kan detektere eksplosiver i kroppen på mennesker i vanlig skannere, sier han.

Informasjonssjef ved Oslo Lufthavn, Jo Kobro, bekrefter overfor Nettavisen at de ikke har kontrollsystemer som er i stand til å plukke opp de nye eksplosivene.

- Vi har ikke teknologi til å avdekke dette og er heller ikke kjent med teknologi som kan avdekke dette, bortsett fra ren røntgen som brukes på sykehus, sier Kobro til Nettavisen.

- Hva vil bli gjort med dette?

- Det må du nesten spørre politiet om, fordi jeg tror mye av arbeidet her vil være politiarbeid og kartlegging av miljøer, og overvåking av ulike miljøer for å avdekke og se på muligheten for at dette kan finnes blant miljøer i Norge. Dette er ikke bare i Norge, men dette vil være en stor utfordring for hele verden, sier Kobro.

Fungerer som støtdemper
Det er imidlertid begrensninger for hvor mye sprengstoff en kan skjule i kroppen.

- Man trenger en viss mengde med sprengstoff fordi kroppen fungerer som en støtdemper, sier en ekspert innen flysikkerhet ved Brink’s France, Sebastien Mahé, til The Times.

Men eksperter mener en slik eksplosjon vil likevel kunne utgjøre en enorm skade om bord i passasjerfly på grunn av kabintrykket.

Mahé utelukker ikke at det er mulig å få et fly til å styrte ved hjelp av den nye metoden.

Franske myndigheter vurderer nå å iverksette nye virkemidler for å avdekke sprengstoff som holdes skjult i kroppen ved å innføre røntgenkontroller, ifølge den franske avisen Le Figaro.

Stor helserisiko
Men dette byr på andre store utfordringer. Først og fremst vil dette kreve enorme ressurser og tid, samtidig som at det utgjør en stor helserisiko å utsette samtlige flypassasjerer for røntgen hver gang de skal fly.

I tillegg må flypassasjerer måtte levere inn alle elektroniske apparater ettersom dette kan brukes som en detonator.

- Omfanget av dette vil være enorme. Dersom vi ser flere slike angrep, vil dette til slutt påføre samfunnet en kolossal rettslig, økonomisk og emosjonell pris, sier Sandy Straus ved Academy i Florida til avisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere