RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gass: Gazprom med aggressive eksportplaner

Sist oppdatert:
Den statseide russiske naturgassgiganten Gazprom vil stoppe veksten i gassporduksjonen i 27 år fra 2004, men varsler samtidig en sterk økning i volumene som skal gå til eksport
Det går frem av en briefing holdt av selskapets finansdirektør tirsdag.

Finansdirektør Alexander Ryazanov sa i går at Gazprom vil øke produksjonen noe i år, før de for de neste 27 årene vil fryse produksjonsnivået på 530 milliarder kubikkmeter årlig. Det melder Moscow Times.

Bakgrunenen for den radikale planen er at Gazprom vil vekk fra det tapsbringende innenlandssalget, og konsentrere seg om det lukrative eksportmarkedet. Gazprom er sammen med Statoil og algeriske Sonatrach den dominerende aktøren i det europeiske markedet.

Ryazanov sa på briefingen at Gazprom over de neste fem til syv årene skal øke eksportvolumet med en tredjedel til omkring 160 til 170 milliarder kubikkmeter årlig. Gazprom har inngått noen nye kontrakter for de enste 25 årene, men ikke i nærheten av de volumene som selskapet nå varsler.

Det er uavhengige russiske gass- og oljeselskaper som vil få oppgaven med å dekke inn gapet som oppstår når Gazprom flytter volumer utenlands. Disse selskapene har hittil ikke fått tilgang på Gazproms monopoliserte gassrørledninger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere