RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gasskrisen over for denne gang

Sist oppdatert:
Etter en natt ved forhandlingsbordet gjenopptar russerne gassleveransene til Ukraina
Etter noen hektiske dagers gasskrise, ser det ut til å gå mot en løsning. Russland stengte gasskranene til Europa på mandag, etter gjentatte beskyldninger om at ukrainerne stjeler fra de russiske gassledningene.

Tirsdag ble gassleveransene igjen normale til Europa, mens krisen fortsatte mellom de to naboene. Nå ser det derimot ut til å gå mot en løsning.

I går kveld kom det meldinger fra nyhetsbyråer i Moskva om at partene var tilbake ved forhandlingsbordet, og i natt ble det annonsert en pressekonferanse med sjefene i de statlige gasselskapene i Russland og Ukraina, Alexei Miller og Oleksiy Ivchenko.

Ifølge Dow Jones Newswires har de inngått en avtale, men detaljene i den er ennå ikke kjent.

Dermed ser det ut til at gasskrisen er over for denne gang, men det er på langt nær sikkert at en slik sak ikke kommer til å gjenta seg. Ustabile gassleveranser fra Russland har vært et tema for europeiske land lenge.

Todagerskrisen førte til problemer i leverensene for store europeiske eksportmarkeder som Tyskland, Frankrike og Itialia, som alle sammen avhenger av Russland for å dekke sine behov. Et sentralt spørsmål for disse landene er hvordan de skal sikre seg stabile leveranser.

Ifølge Reuters går rundt 80 prosent av Russlands gasseksport til Europa går gjennom Ukraina, noe som neppe kommer til å forandre seg de nærmeste ti årene når en gassledning under Østersjøen til Tyskland åpner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere