GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Den største dyreparken i Bulgaria huser en rekke tropiske dyr. Disse lever gjennom vinteren med gassfyrt sentralvarme. Den pågående gasskonflikten mellom Ukraina og Russland rammer derfor de varmesøkende dyrene hardt, skriver Reuters.

- Har du hørt om snø i Afrika?, sier dyreparkdirektøren Ivan Ivanov ifølge AFP.

Aper uten varme
Elefanter, neshorn og flodhester har fått oljefyring som erstatning, men aper, papegøyer og reptiler må fryse, selv om dyreparken har satt på noe elektrisitet for å unngå at de fryser i hjel.

Mange av dyrene sliter med helsen.

- Omtrent en tredjedel av dyrene er sensitive for kulde, bare den sibirske tigeren føler seg komfortabel, sier Ivanov.

Gasskrisen fortsetter
Torsdag kollapset samtalene mellom EU og Russland. EU vil sende observatører til Ukraina for å undersøke gassdistribusjonen. Dette nektet Russland å akseptere, og boikottet videre samtaler med EU og Ukraina, skriver Euractiv.

Les også: -Det er krise

Senere på kvelden ble det likevel enighet om å sende en observatørstyrke, og på på et møte fredag bekreftet EU-Kommisjonen at observatører vil være på plass i løpet av dagen. Det er høyst uklart når normale forhold blir gjenopprettet.

Samtidig fryser befolkningen i de østlige og sentrale deler av Europa. Det har vært sprengkulde i store deler av Europa den siste tiden, og i løpet av uken er det rapportert om flere dødsfall i forbindelse med den kuttede strømmen.

Les også: 12 døde i sprengkulde

Avhengige av Russland
Gasskonflikten fikk konsekvenser for de europeiske landene da russiske Gazprom stengte gassleveransene som går via Ukraina tidligere denne uken. Da hadde Russland allerede nektet å fornye gassavtalen med Ukraina.

Flere land er avhengige av russisk gass, og EU har krevd at leveransene må fortsette som normalt.