Gå til sidens hovedinnhold

Gaute Drevdal dømt til 13 år og seks måneder i fengsel for flere voldtekter

Retten mener overgrepene er et grovt misbruk av tilliten de fornærmede kvinnene hadde til ham. Dommen blir anket.

Gaute Drevdal, en kulturprofil i Oslo på 50 år, fikk dommen fredag formiddag.

Han var tiltalt for sovevoldtekt av åtte ulike kvinner, i tillegg til seksuell omgang med en jente under 16 år.

Nettavisen fikk fredag morgen opplyst at han ble dømt til 13 år og seks måneder i fengsel. I tillegg må han betale erstatninger til de fornærmede kvinnene på over 1,4 millioner kroner til sammen.

Dommen ble offentlig kjent senere fredag.

Flere lederroller

Drevdal har i en årrekke hatt ulike lederroller i mediebransjen og kulturlivet i Oslo. Han har blant annet vært sjefredaktør i kultur- og utelivsavisen Natt & Dag, presseansvarlig for Hovefestivalen, hatt samarbeid med Øyafestivalen og Quartfestivalen og vært daglig leder av magasinet Smug.

Han har også vært medlem av ulike band som Moonflowers, Freakers Orchestra og Norwegians i tillegg til å jobbe som DJ.

50-åringen og kvinnene har alle tilhørt det samme fest- og utelivsmiljøet i Oslo.

En av voldtektene skal ifølge politiet ha skjedd på festival i juni 2011, og den fornærmede kvinnen jobbet for ham der.

SE VIDEO: Her er politiet på dramatisk jakt etter svenske ranere

I dommen heter det blant annet:

«Videre forklarte XX (den fornærmede kvinnen på festivalen, red. anm.) at hun neste morgen våknet opp på ryggen, og at Gaute Drevdal da forsiktig var i ferd med å ha (...) samleie med henne. Ifølge XX reagerte hun med ubehag og sjokk, men lukket øynene og lot som om hun fremdeles sov.

(...). Ifølge XX forstod hun der og da at Drevdal hadde utsatt henne for et straffbart overgrep. Hun klandret imidlertid seg selv for å ha satt seg i en sårbar situasjon og forsøkte å bagatellisere episoden. Videre forklarte XX at hun ikke ønsket en konflikt med Drevdal, og at hun også av den grunn valgte å ikke bringe overgrepet på bane. Dessuten oppførte Drevdal seg på sin side helt upåfallende etterpå, noe som gjorde det enda vanskeligere å konfrontere ham. XX var imidlertid opprørt og følte seg ydmyket over at han tatt seg til rette mens hun sov. Tidsnært fortalte hun ellers to venninner om episoden, men fordi hun var redd for å bli stemplet som voldtektsoffer, forsøkte hun å latterliggjøre den overfor dem. For øvrig forklarte XX at hun i 2013 betrodde seg til YY (en annen kvinne) om hendelsen.»

Les også: Inviterte kulturprofil på middag kort tid etter påstått voldtekt

Retten slår også fast at de mener at kvinnen fremstod med stor integritet da hun forklarte seg i retten.

«(...) og hun avga en nøktern og troverdig forklaring over to og en halv dag. Hun ga således ikke på noen måte inntrykk av å være en person som jakter andre og ønsker å ramme dem med falske anklager», skriver retten.

De fornærmede i saken er alle beskrevet som ressurssterke, ambisiøse, kreative og med interesse for kunst, kultur og musikk.

Les også: Kvinne i retten: - Var redd for å føle at det egentlig ikke var en voldtekt

Retten: Flere skjerpende omstendigheter

Drevdal er ikke trodd på hans versjon av forklaringen om at den seksuelle omgangen han har vært anklaget for å ha med kvinnene har vært frivillig. Men i retten kom det også frem at det også har vært tilfeller med frivillig sex mellom ham og noen av kvinnene.

- Det er en dom på mange sider og som i sin begrunnelse umiddelbart kan gi inntrykk av å være grundig. Dog merker man seg at sentrale bevis ikke er nevnt slik som kreves av en dom. Min klient varslet umiddelbart anke, sier Drevdals forsvarer Elisabeth Myhre til Nettavisen.

Les også: Fornærmet kvinne brøt sammen i gråt under forklaring i retten

Hun forteller også at Drevdal er opprørt over resultatet og opplever at dommen bærer preg av forhåndsdømming.

- Han er skuffet over at sentrale bevis ikke er omtalt i dommen og kjenner på et sterkt behov for at offentligheten skal få bedre innsyn i saken. Dommen er en påkjenning og han trenger tid på å fordøye det som nå er kommet, sier Myhre.

Drevdal er dømt for å ha forgrepet seg på kvinnen to ganger. Den andre gangen skal ha skjedd i hans leilighet sentralt i Oslo i november 2011.

Les også: Grillet om yngre kjærester, seksualliv og dopbruk

I dommen peker retten på at det foreligger flere skjerpende omstendigheter.

«For det første er Gaute Drevdal funnet skyldig i mange overgrep begått over et langt tidsrom. Dessuten viser retten til at et flertall av de fornærmede hadde en fortrolig relasjon til Drevdal, og at overgrepene derfor representerte et grovt misbruk av deres tillit til ham.

Det er også et skjerpende moment at Drevdal var langt eldre enn de fornærmede og hadde en maktposisjon både på grunn av dette og fordi han hadde goder å tilby.»

Videre hadde Drevdal påspandert flere av de fornærmede alkohol og/eller MDMA før han forgrep seg på dem. Retten ser ikke minst alvorlig på at Drevdal lot NN, da bare femten år gammel, innta MDMA som han selv forsynte henne med, for så å ta initiativet til og ha seksuell omgang med henne. Det er også et skjerpende moment at Drevdal forvirret eller villedet de fornærmede ved etter overgrepene å oppføre seg helt uanfektet.»

Tilfreds med straffen

Påtalemyndigheten er fornøyd med at de ble hørt av retten i sin vurdering av saken.

- Påtalemyndigheten er tilfreds med dommen og synes den fremstår som grundig. Retten har fulgt vårt syn på saken og sakens beviser, sier statsadvokat Trude Antonsen til Nettavisen.

Hun la ned påstand om straff på 14 års fengsel i sin sluttprosedyre.

- Straffen er marginalt mindre enn vår påstand og vi er tilfreds med utmålt straff.

Retten ga strafferabatt på seks måneder fordi noen av forholdene hadde skjedd langt tilbake i tid.

Voldtektene skal ha skjedd gjennom en periode på flere år mellom januar 2005 og november 2014.

Den yngste fornærmede er 25 år yngre enn tiltalte. Mannen er tiltalt for å ha hatt seksuell omgang med henne da hun var 15 år gammel. De fleste av kvinnene var i 20-åra da mannen var i 40-åra.

Tidlig i rettssaken forklarte én av de fornærmede kvinnene at hun var blitt advart mot at Drevdal var glad i yngre jenter. En annen kvinne forklarte senere det samme.

Les også: Fornærmet kvinne brøt sammen i gråt i retten

- Grundig dom

- Det er en grundig dom, jentenes forklaring er lagt til grunn. Vi er enig i resultatet, sier koordinerende bistandsadvokat i saken, Marte Brodtkorb til Nettavisen.

De to første anmeldelsen mot ham kom sensommeren 2015. Ryktene begynte å gå i miljøet han og kvinnene var en del av. Under mannens forklaring i retten kom det også frem at oppdragsgivere etter hvert ble tipset om hva han var anmeldt for.

Kvinnene anmeldte voldtektene tre til tolv år etter at de mente de ble begått.

I dommen poengteres det at Drevdal har hatt omgang med betydelig yngre kvinner da han selv var i 40-årene på gjerningstidspunktene.

«(...). På den annen side hersker det ingen tvil om at Drevdal regelmessig omga seg med personer langt yngre enn seg selv, og særlig unge jenter i alderen fra ca. atten til ca. tjuefem år.

Det verserte rykter om at Drevdal tilnærmet seg de unge jentene seksuelt, og et vitne forklarte at Drevdal ved en anledning uttalte at kvinner over tjuefem år var «dølle». Drevdal hadde da også en særlig tiltrekningskraft på yngre personer ved at han kunne tilby gratis inngang til ulike arrangementer, plass på gjestelister, billetter til Hovefestivalen m.m.

For øvrig inviterte Drevdal til middager og nachspiels hjemme hos seg selv i AA gate. Drevdal kunne da servere betydelige mengder gratis alkohol, og han hadde jevnlig tilgang til kokain, MDMA og ecstasy som han bød gjestene på. Retten tilføyer her at MDMA er et narkotisk stoff (...).»

Kommentarer til denne saken