Den norske legen Mads Gilbert sier befolkningen i Gaza frykter de vil bli straffet for drapet på tre israelske tenåringer. Tirsdag sendte Israel nye bomber over byen.

– Gaza holder pusten. Folk frykter et nytt og nådeløst angrep. De stiller seg spørsmålet om hvorfor de skal straffes, når man ikke engang vet hvem som står bak bortføringen, sier Gilbert til NTB på telefon fra Gaza. Israel mener på sin side at to navngitte Hamas-ledere står bak drapene på de tre tenåringene som ble funnet mandag.

Et folkehav med titusener av sørgende mennesker samlet seg sent tirsdag på gravplassen i Modiin sentralt i Israel, melder nyhetsbyrået AFP. Både statsminister Benjamin Netanyahu og president Shimon Peres var blant dem.

– Jeg kjenner sorgens smerte. Det finnes ikke noe verre, sa Netanyahu da han talte ved siden av de tre kistene, hvert av dem svøpt i det blå og hvite israelske flagget.

– Lite sannsynlig
Professor Nils A. Butenschøn ved Norsk senter for menneskerettigheter sier teorien om at Hamas står bak drapet høres lite sannsynlig ut. Han sier både Hamas og Hizbollah tidligere har forsøkt å bytte til seg fanger når de har bortført israelere – ofte med krav om å løslate så mange som 1.000 palestinske fanger per israeler.

– Det ville heller ikke gitt mening for Hamas å gjøre dette nå, når de akkurat har kommet inn i en politisk prosess for å bli del av PLO og har fått til en samlingsregjering med dem. Det er interessant at USA ikke vil være med på denne fortellingen om at Hamas står bak, sier Butenschøn til NTB.

«Uomtvistelige» bevis
Israels fungerende ambassadør til Norge, George Deek, kaller bevisene mot Hamas «uomtvistelige og klare», men han vil ikke utdype hva de angivelige bevisene går ut på.

– De mistenkte er to velkjente Hamas-ledere i Hebron. De er skyldige, og vi leter etter dem for å stille dem for retten. De har gjort slikt før, og de vil gjøre det igjen, sier Deek til NTB.

Hamas har tidligere kalt påstanden om at de har bortført tenåringene «latterlig».

– Tom fredsprosess
Volden har økt etter at de tre tenåringsguttene, to 16-åringer og en 19-åring, ble meldt savnet for snart tre uker siden. Israel startet en stor militæraksjon og arresterte over 400 palestinere. Aksjonene førte til gateslagsmål, og flere er blitt drept.

Det er sendt minst 50 raketter fra Gazastripen og inn i Israel de siste ukene. Israel har svart med droneangrep mot dem som sender rakettene.

Butenschøn sier det er lite håp for fredsprosessen mellom Israel og Palestina nå. Han viser til USAs utenriksminister John Kerrys ni måneder lange forsøk på å få liv i fredsprosessen, som ikke lyktes.

Nye angrep
Tirsdag sendte Israel bomber mot 34 mål på Gazastripen. Militæret sier angrepet er rettet mot områder tilhørende Hamas, men at angrepet er et svar på at 18 raketter er sendt fra Gazastripen og inn i Israel de siste døgnene.

– Tirsdag ble det bestemt at sykehuset bare skal utføre nødvendig livreddende hjelp. De ansatte har ikke fått lønn siden mars. Det er allerede store problemer i Gaza, og en eventuell bombing vil bli svært vanskelig å håndtere, sier Gilbert.

– Vi kan selvfølgelig få en ny runde med israelske angrep mot Gaza, der Hamas svarer med å sende raketter. Men jeg tror ikke det vil skje. Jeg tror Netanyahu innser at han ikke får USA med på å støtte opp under noen drastiske militære tiltak mot palestinerne, sier Butenschøn. (©NTB)