RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gaza-legene kritiserer norsk valgkamp

Foto: Roald, Berit (Scanpix)
Sist oppdatert:
– Hvor ble det av det norske Midtøsten-engasjementet? spør legene Mads Gilbert og Erik Fosse, som har skrevet bok om sine opplevelser under krigsdøgnene på Gaza.

De dro som leger til Gaza midt under Israels angrep i desember 2008 og ble den vestlige verdens eneste øyenvitner til grusomhetene. 1400 palestinere ble drept og 5000 skadd. Skulder ved skulder med palestinske kolleger jobbet Mads Gilbert og Erik Fosse i 12 døgn på Al Shifa-sykehuset på Vestbredden for å redde liv. De fleste av pasientene var sivile, mange var barn.

Åtte måneder etter at de kom hjem og ble hyllet for sitt engasjement og sitt mot, spør de to hvor det ble av Norges engasjement for Gaza og palestinerne.

– Borte som ved et trylleslag
– Som New York Times korrekt påpekte, det var ikke ett utenrikspolitiske tema under den norske valgkampen. Engasjementet fra januar i år var som et trylleslag borte, uttalte Gilbert da han og Fosse torsdag lanserte boka «Øyne i Gaza» for norsk presse.

Fulgte norsk valgkamp fra Gaza
Gilbert selv var nylig i Gaza og hadde anledning til å følge den norske valgkampen derfra. Han beskrev det som «et selsomt skue» med valgkampens fokus på innenrikspolitiske saker og spillet om regjeringsmakt.

Ber Støre bruke «utestemmen»
Da Gilbert og Fosse dro til Gaza for å hjelpe var det med politisk ryggdekning og økonomisk støtte fra den norske regjeringen. De nøler likevel ikke med å kritisere det de oppfatter som den samme regjeringens tafatthet nå overfor det okkuperte Vestbredden og Israels blokade.

– Vi er utenriksminister Jonas Gahr Støre stor takk skyldig, men nå bør han bruke utestemmen og snakke tydelig til Israel, uttalte Gilbert på pressekonferansen.

– Det er fortsatt blokade av Gaza. Det skjer mens hele verden ser på. Dette er et fengsel med 750.000 barn. Det er grotesk. Det kan ikke fortsette, sa Fosse.

Fortsatt mangel på utstyr
Gilbert fortalte fra sitt 14 dager lange besøk på Shifa-sykehuset nå i høst at de fortsatt mangler det utstyret de manglet under krigen. Situasjonen er ikke blitt stort bedre. Et resultat av den israelske blokaden, ifølge Gilbert, er at organisasjoner som Save the Children (Redd Barna), som har penger og prosjekter for å hjelpe sivilbefolkningen, ikke får sette i gang med sitt arbeid.

Talerør og doktorer
Da de to i desember dro for å bistå sine palestinske kolleger på Shifa-sykehuset var det i regi av organisasjonen Norwac. De reiste ut som leger, slik de har gjort mange ganger før, men fordi Israel denne gangen så effektivt stengte verdenspressen ute, fikk de to snart rollen som den vestlige verdens øyne i Gaza.

– Vi var ikke forberedt på å fungere som vitner. Vi ble overrasket da vi kom inn og så at hele verdenspressen sto utenfor. Det var en blandet opplevelse både å være talerør og doktorer, fortalte de to.

– Tror på en politisk løsning
Boka som kommer på Gyldendal forlag dokumenterer det de to opplevde innenfor sykehusets vegger i de 12 døgnene de jobbet der under Israels 22 dager lange militæroffensiv i 2008 og 2009. De forteller om pasienter de behandlet og om det krevende medisinske arbeidet ved et sykehus der bakgrunnsstøyen konstant er eksplosjoner og lyden av israelske overvåkingsfly.

– Med boka ønsker vi å formidle resultatene av krigen. Det finnes ingen renslig krig. Hver gang man trykker på krigsknappen er det liv som blir ødelagt for generasjoner. Vi tror på en politisk løsning i Midtøsten, og vi merker oss at våre venner og kolleger i Gaza sier om israelerne at det må gå an å snakke sammen, uttalte Fosse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere