Gå til sidens hovedinnhold

Gaza-skip skifter kurs

Hjelpesending omdirigert etter trusler fra israelske marineskip.

Amalthea, det libyske skipet med hjelpesendinger til Gazastripen, ble ifølge organisasjonen som har sendt ut fartøyet omringet og truet av den israelske marinen.

- Dette er en virkelig trussel, sier Youssef Sawani, lederen for Gaddafi International Charity and Development Foundation.

Skiftet kurs onsdag

Meldingen om at skipet skal være omringet, kom ved 0.30-tiden natt til onsdag norsk tid.

Sent tirsdag kveld var det uklart om skipet fortsatt var på vei mot Gaza. Egyptiske og israelske tjenestemenn hevdet at det hadde skiftet kurs og seilte mot Egypt.

Onsdag opplyste en israelsk talsmann at den moldovskregistrerte skipet var på vei til Egypt og havnen i El Arish. Egypt har også opplyst at Amalthea tirsdag ba om og fikk innvilget tillatelse til legge til i havnebyen.

På telefon fra den libyske hovedstaden Tripoli fortalte Sawani at Israel hadde stilt ultimatum om at skipet måtte forlate området det befant seg i.

- Det kommer vi ikke til å gjøre, understreket Sawani tirsdag.

Gaddafi-sønn

Den veldedige organisasjonen som har sendt dette siste skipet mot Gaza, er ledet av Saif al-Islam Gaddafi, sønnen til Libyas leder Muammar al-Gaddafi. Ifølge Reuters har han hele tiden insistert på at skipet ville holde kurs mot Gaza.

Ifølge den israelske marinen lå hjelpesendingen om bord på Amalthea stille på havet rundt 120 kilometer fra Gazas kystlinje. Det var også her israelske styrker omringet skipet. Til israelsk radio skal et medlem fra fartøyets besetning ha opplyst om at skipet hadde problemer med motoren.

Denne siste hjelpesendingen kommer etter at Israel har lempet på sin blokade rundt dette palestinske området. Dette skjedde etter den blodige aksjonen mot et tyrkisk skip med aktivister, som forsøkte å bryte blokaden.

Feilslått aksjon

Episoden endte med at flere skip ble bordet av israelske kommandosoldater, som igjen ble angrepet av aktivister. Ni av aktivistene mistet livet i aksjonen.

Mandag kom det fram i en rapport at det israelske militæret forberedte seg ikke godt nok på den dødelige aksjonen mot Gaza-konvoien. Det ble gjort feil i alle kommandoledd, heter det i den første rapporten om bordingen 31. mai.

Aksjonen mot hjelpekonvoien ble møtt med massiv kritikk internasjonalt og gjorde at søkelyset igjen ble rettet mot Israels blokade av Gazastripen.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen