RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gazprom kan mangle gass

Sist oppdatert:
Det store russiske gasskonsernet Gazprom kan allerede i 2010 slite med å møte sine leveringsforpliktelser.
Det uttalte lederen av det internasjonale energibyrået IEA, Claude Mandil i London mandag. Bakgrunnen for uttalelsene fra Mandil og den tidligere vise energiministeren Vladimir Milov er manglende investeringer fra Gazproms side. Den russiske energigiganten er i dag Europas viktigste leverandør av naturgass.

- Vi er redd for at Gazprom i de kommende årene ikke vil ha nok gass til å betjene selv sine nåværende kunder og eksisterende kontrakter. Dette er våre data. Gazprom investerer ikke nok, sa Mandil på et energimøte ifølge Moscow Times.

Mandils uttalelser kom samtidig med en rundebordskonferanse i Moskva med tidligere statsminister Mikhail Kasyanov og Milov som verter. De påpekte at Gazprom på grunn av inneffektivitet kan føre til at Russland vil mangle inntil 100 milliarder kubikkmeter gass innen 2010.

De peker blant annet på de stadige utsettelsene av det enorme Shtokman-feltet.

- Vi har ikke noe til å dekke gapet, sa Milov til Moscow Times.

EU har også vært bekymret over Russlands evne til å oppfylle sine kontrakter, og økende fokus på leveransesikkerhet.

- Europa forventer at en tredjedel av dets gassbehov vil bli levert av Russland¿. Men det vil kanskje ikke være nok til å dekke det, sa Kasyanov.

Det var den ekstreme kulde periode i februar og januar som satte i gang bekymringen over gassleveransene i Europa. Tidligere har de fleste vært av den oppfatning at de kan få så mye gass de vil fra Russland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere