*Nettavisen* Nyheter.

Geir fikk nei til vedbod på 8 kvadrat. Naboene fikk ja til 65 meter lang brygge

Foto: Tom Melby (Avisa Nordland)

- Jeg håper noen ser galskapen i dette.

Vedboden på åtte kvadratmeter i Sjunkhatten nasjonalpark øst for Bodø ble for sterk kost for nasjonalparkstyret. Nå har samme styre sagt ja til en 65 meter lang flytebrygge, skriver Avisa Nordland.

Det er grunneierne i Sjunkan som nå har fått tillatelse til å anlegge en flytebrygge.

- En slik flytebrygge blir definert som noe annet enn et bygg, opplyser Siv Mossleth, leder i Midtre Nordland Nasjonalparkstyre.

To meter bred
- Hvordan synes du dette rimer, i forhold til Geir Pedersen, som ikke fikk bygge en vedbod på åtte kvadratmeter ved hytta si?

- Jeg forstår at folk kan bli frustrert, men i verneforskriftene for Sjunkhatten nasjonalpark står det ettertrykkelig at det ikke er tillatt med nye bygg. Når det gjelder denne flytebryggen, forutsetter styret at den kan benyttes av allmenheten, sier Mossleth.

Hele vedtaket fra et enstemmig nasjonalparkstyre lyder slik:

«Dispensasjonen gis på følgende vilkår: Flytebryggen skal kunne benyttes av allmenheten . Flytebryggen skal ikke være større enn 65 meter lang og 2 meter bred . Grunneierne står for drift og vedlikehold av flytebryggen . Det forutsettes at lagring av 2 innretninger skjer på en sånn måte at de ikke virker skjemmende for allmenheten.»

De to innretningene det er snakk om, er to forlengelser av flytebrygga, på henholdsvis åtte og 12 meter. Disse skal lagres på land utenom høysesongen.

- Galskapen
- Håper noen ser galskapen i dette.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Sørfold kommune

Slik reagerer Geir Pedersen - han som ikke fikk bygge en vedbod på sju-åtte kvadratmeter – på at det samme nasjonalparkstyret kan godkjenne en flytebrygge som er 65 meter lang, og to meter bred, altså 130 kvadratmeter, i den samme nasjonalparken.

- Jeg er ikke minst forundret over stedet det er gitt tillatelse til å legge ut flytebrygga. De som skal benytte den, får et veldig lite areal å bevege seg på. Hadde den blitt lagt lenger inn i fjorden, hadde jeg forstått det. Da ville folk flest fått tilgang til hele nasjonalparken.

Uansett; her er det altså ja til 130 kvadratmeter flytebrygge, og nei til den lille vedboden jeg søkte om, sier Geir Pedersen.

- Hva med å bygge ut hytta, for å få til en vedbod?

- Det er helt nytt for meg, så det har jeg ikke tenkt på. Stortingsrepresentant Kenneth Svendsen (FrP) har fått kopier av hele vedbod-saken. Nå har de makta og kan gjøre noe. Så langt har jeg ikke hørt noe, så vi får vente litt å se det an, sier Geir Pedersen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tom Melby

Han håper folk nå kan få øynene opp for hvordan reglene i en nasjonalpark er, og hvordan de kan slå ut.

Meld fra
- Saksbehandlingen i saker som dette skal vurderes etter naturmangfoldsloven. Det er Fylkesmannen som lager forskriftene for nasjonalparkene. Akkurat nå er vi i gang med å gjennomgå forskriftene til Saltfjellet/Svartisen nasjonalpark. Også reglene for Sjunkhatten nasjonalpark skal vurderes en gang. Dersom folk ser urimeligheter i dagens verneplan, må de si fra, oppfordrer Siv Mossleth.

- Ettersom det helt klart står at det ikke tillates nye bygg i Sjunkhatten nasjonalpark, måtte det bli tommelen ned for vedboden i Purkvika, sier hun.

Når det gjelder flytebrygger, har verneplanen tatt med at det kan gis tillatelse til utlegging av flytebrygger i Sjunkfjorden og Sørfjorden, i tråd med forvaltningsplanen. Dette vektlegges sterkt i konklusjonen fra sekretariatet.

For vedboden som Geir Pedersen søkte om, kan en løsning for han være å bygge den i tilknytning til hytta.

- Dersom selve hytta kan utvides, kan det være en mulighet, sier styreleder Siv Mossleth.

Les flere saker i Avisa Nordland

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.