GRØNLAND, OSLO (Nettavisen): Ni partier møtte til debatt på et islamsk senter i Oslo fredag kveld. Det ble høy temperatur da SV, Frp og Sentrum diskuterte statsstøtten til Human Rights Service (HRS).

Partileder Geir Lippestad i partiet Sentrum gjorde seg bemerket blant de nesten 100 fremmøtte på Islamic Culture Center på Grønland i Oslo.

Anledningen var en partidebatt med rasisme og implementering, skole og sosial ulikhet som viktigste tema.

HRS ble tema

– Jeg er enig i at de nok var mer konstruktive før, og at de har hatt noen saker de har fokusert på som har vært veldig uheldige, sa Helgheim på spørsmål om HRS.

Men han tok statsstøtten til HRS i forsvar, fordi han mener organisasjoner med ulike meninger trenger å bli hørt.

Les også: Filleristes av Spetalen: Dette nektet avisen å publisere

– Det er et helt kobbel av organisasjoner som får støtte fra staten, og jeg er uenig med dem alle sammen. Så hvis jeg skulle bestemt ut fra hvem jeg var enig med, så ville ingen av dem fått støtte.

SVs andrekandidat til Stortinget fra Oslo, Marian Hussein, la ingen ting imellom da hun spurte Helgheim om HRS.

– Hvor lenge skal man si «jeg ville ikke ha brukt de ordene»? Hvor mange terrorangrep må vi ha i Norge før Frp slutter å skylde på innvandrere for alt som er gærent? Hvor mange terrorangrep må vi ha før vi slutter å gi HRS støtte? spurte hun.

Helgheim, som er innvandringspolitisk talsperson i Frp, mente Hussein var kunnskapsløs om Frps egentlige politikk.

– Folk burde vært mer åpne for å lære hvordan ting er. Jeg synes vi bør bevege oss bort fra det lavmålet som SV legger seg på, hvor man helt uten grunn snakker om at det er Frps skyld at det kommer terrorangep. Det ødelegger debatten og er helt hårreisende å sitte å høre på.

– Så jeg håper vi kan ha en saklig debatt hvor vi ikke skylder på hverandre for terrorangrep, for det finner jeg meg ikke i.

Lippestad høstet applaus

Lippestad fikk deretter ordet og påpekte at det ledere sier i seg selv er viktig.

– Vi har hatt finans- og justisministere som har snakket om snikislamisering og at man skal spise og drikke det samme for og assimileres. Når man har den type ledere som snakker, så får man ikke gjort noe med rasisme.

Les også: MDG lovet priskutt, men det motsatte har skjedd

Så henvendte Lippestad seg til Høyre, Venstre og KrF, som han omtalte som vakre og nydelige partier, før han la til:

– Dere blir den dere leder med. Dere har ikke noe troverdighet når dere sitter med Frp, som da ikke jobber mot rasisme, avslutter Lippestad til en kveldens svært få applauser.

Til slutt tok Helgheim «sterk, sterk» avstand fra gruppen Sian - Stopp islamiseringen av Norge.

– Hvis noen i Frp kaller noen for «muhammedanere», så si ifra til meg, så skal jeg ta en ordentlig alvorsprat med dem, kom det fra Frp-eren.