Tidligere Oslo-byråd for Arbeiderpartiet Geir Lippestad, lanserer, sammen med flere tidligere KrF-ere, et nytt politisk parti som skal kalles «Sentrum», skriver NRK.

NRK skriver at de kjenner de til at det skal ha blitt snakket løst om et nytt parti allerede etter KrFs veivalg høsten 2018.

Da gikk KrF inn i Erna Solbergs regjering, tross daværende partileder Knut Arild Hareides motstridende råd. Sistnevnte, som ønsket partiet i regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, gikk da av som partileder.

Les også: Ny bok: - Knut Arild Hareide var skuffet over Sylvi Listhaugs avgang

– Stortinget er målet

Ifølge NRK er det en rekke KrF-ere inspirert av Hareides budskap den gang som nå går sammen om et nytt parti.

- Men vi er ikke «det røde KrF», vi er mennesker med ulik partibakgrunn, og jeg tror vi skal bli et mye bredere parti enn KrF, sier Geir Lippestad til NRK.

Med i partiet skal også blant andre Tom Sverre Tomren, som har representert MDG i fylkestinget i Hordaland, samt ha vært KrF-medlem. John Harald Bondevik, sønnen til Kjell Magne Bondevik, er også med

Partiet skal ha hatt stiftelsesmøte forrige uke. De trenger 5.000 underskrifter for å være et lovlig registrert parti som kan stille til Stortingsvalg i 2021.

– Stortinget er målet. Kampen mot utenforskap og samfunnsskapte barrierer er vårt DNA, sier Lippestad til kanalen.

Les også: Måling: Verste Ap-resultat på 17 år

Blokkuavhengig

Ifølge den politiske plattformen som er vedtatt, skal partiet være blokkuavhengig.

Kampen for sårbare grupper og inkludering står sentralt, sammen med et mål om at Norge skal ta imot mennesker på flukt. Samtidig går de inn for at oljeutvinning på norsk sokkel skal avvikles i løpet av 15 år, og de vil støtte EØS.

NTB har forsøkt å få kommentar fra Lippestad tirsdag kveld, men har så langt ikke fått svar.

Les også: KrF vil samle valg og la 16-åringer stemme lokalt

KrF-topp: Kan ta velgere fra Ap, MDG og SV

Sentralstyremedlem Erik Lunde i KrF sier til NTB at han fikk vite om det nye partiet tirsdag ettermiddag.

– Jeg registrerer at personer fra tre ulike partier har startet et nytt parti med mye av det samme engasjementet som KrF. Jeg skulle likevel ønske meg at de valgte å engasjere seg i det store kristendemokratiske partiet som allerede finnes, sier Lunde.

– Frykter du at det nye partiet kan ta velgere fra KrF slik at kampen mot sperregrensa blir enda vanskeligere?

– Det er vanskelig å spekulere i det. Vi har en plan for å havne solid over sperregrensa ved neste års valg ved å fokusere på våre saker. Jeg tror samtidig at dette kan mobilisere velgere til KrF. Jeg tror mange opplever det som et tap hvis KrF blir svekket i norsk politikk, fordi det er mange spørsmål som det bare er KrF som løfter.

Lunde tror samtidig at det nye partiet også kan hente velgere fra MDG og venstresiden.

– De er tydelige i plattformen sin på at de vil bygge verdigrunnlaget sitt på et sosialdemokratisk, kristendemokratisk og kristensosialistisk tankesett. Det svekker sentrumsorienteringen, og gjør at de kan ta velgere fra Arbeiderpartiet, SV og MDG, sier Lunde.

Les også: Full borgerlig splittelse om mer søndagsåpning

Ropstad ber folk melde seg inn i KrF

Etter at nyheten om det nye sentrumspartiet ble kjent tirsdag kveld, publiserte KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad en oppfordring på Facebook om å melde seg inn i KrF.

– KrF er det kristendemokratiske sentrumspartiet som trekker politikken mot sentrum, skriver Ropstad.

(©NTB)