Gå til sidens hovedinnhold

Geir Lippestad om terroren: - Jeg er dypt bekymret

Én av de terrormistenkte i New Zealand, skal ha hentet inspirasjon fra massemorderen Anders Behring Breivik.

Fredag formiddag norsk tid bekrefter newzealandsk politi at til sammen 49 mennesker er drept i terrorangrepet. Så langt er én mann i 20-årene siktet for drap.

Én av de hovedmistenkte bak terrorangrepet i New Zealand, skriver i et manifest at han har hentet inspirasjon fra Anders Behring Breivik.

- Dypt bekymret

Geir Lippestad, som var Breiviks forsvarer, sier han er dypt bekymret for polariseringen i samfunnet.

- På nytt ser vi dessverre grufulle hendelser som følge av ekstremisme. Jeg er dypt bekymret for polariseringen og fiendebilde som tegnes mellom folkegrupper. Det er en av vår tids største sikkerhetsutfordringer, skriver Lippestad i en tekstmelding til Nettavisen

- At noen omsetter ord til handling er dessverre en realitet. Arbeidet mot ekstremisme må intensiveres på alle fronter. Fra forebyggende forhold til politiets mulighet for å avdekke å forhindre utvikling av farlige miljøer. Dette er et internasjonalt arbeid som krever samarbeid over landegrenser, skriver Lippestad.

Les også

Norske politikere om terrorangrepet: Vondt, mørkt, trist

Les også

49 drept - tre pågrepet etter to moské-angrep

- Nødt til å slåss mot ekstremisme

Statsminister Erna Solberg sier terrorangrepet i New Zealand viser hvor viktig det internasjonale arbeidet mot ekstremisme er.

- Det er en påminnelse om at vi er nødt til å slåss mot ekstremisme i alle former. Det dette ser ut som, er et terrorangrep fra høyreekstreme mot innvandrere og flyktninger, og selv om det er på andre siden av jordkloden så er det en sterk påminnelse om hvor viktig det er for oss alle å bidra til at vi får ned spenninger, jobber mot ekstremisme, og at vi at har solidaritet med hverandre når noe sånt skjer, sier statsminister Erna Solberg (H) til NRK.

Tidligere statsminister og NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg fordømmer terrorangrepet.

«Jeg fordømmer sterkt det forferdelige terrorangrepet mot moskeer i Christchurch. Mine tanker er med alle de som har mistet kjære eller er blitt skadd», skriver Stoltenberg på Twitter.

«NATO står sammen med vår venn og partner New Zealand i forsvaret av våre åpne samfunn og delte verdier», fortsetter han.

EU står også sammen med New Zealand

«Opprivende nyheter fra New Zealand i natt. Det brutale angrepet i Christchurch vil aldri svekke den toleransen og anstendigheten som New Zealand er berømt for. Våre tanker i Europa går til ofrene og deres familier», skriver Tusk på Twitter.

Han legger til at New Zealands statsminister Jacinda Ardern kan stole på EUs solidaritet.

EU-kommisjonens sjef Jean-Claude Juncker sier han reagerte med forferdelse og dyp sorg da han hørte om terrorangrepet.

– Vi ønsker styrke og mot til de sårede og deres familier, sier Juncker.

– Denne meningsløse brutaliteten mot uskyldige mennesker på et religiøst forsamlingssted kunne ikke ha vært mer i strid med verdiene og kulturen for fred og samhold som EU deler med New Zealand, sier han.

Ifølge Juncker vil EU alltid stå sammen med New Zealand mot dem som «ønsker å ødelegge vårt samfunn og vårt levesett».

Kommentarer til denne saken