Gå til sidens hovedinnhold

Geir nektes å bygge vedbod på åtte kvadrat til hytta

- Dette er galskap! Jeg og kona mi var tross alt her først, sier hytteeieren i Purkvika.

Geir Pedersen ville bygge en vedbod. Ettersom hytta hans, som ikke har innlagt strøm, nå er innenfor Sjunkhatten nasjonalpark sine grenser, ble det blankt avslag.

– Galskap, sier Geir Pedersen om avslaget. Han og kona søkte i mai i fjor om å få bygge en vedbod på åtte kvadratmeter, og ei like stor grillhytte.

– Det er vedboden som er viktig her. Grillhytta kan vi klare oss uten, men jeg trodde ærlig talt at det ikke skulle by på noen problemer å få sette opp begge.

Kun båt
Pedersens hytte ligger i Purkvika, ved Sørfolda (Foldfjorden lokalt), omtrent midt mellom Røsvik i Sørfold og Tårnvik på Kjerringøy. Dit kommer man bare med båt. Det er kun de som har hytte der, bygget i 1994.

– Det er ingen andre enn vi som setter våre bein i Purkvika. Vi har aldri møtt en fotturist eller andre der. Dette er en avkrok for folk flest, sier Geir Pedersen, oppgitt over det enstemmige avslaget de har fått fra nasjonalparkstyret.

– Hvordan i all verden kan en vedbod på åtte kvadratmeter, i et område der bare jeg og kona ferdes, tolkes som et inngrep på naturen i nasjonalparken? spør Geir Pedersen, og erkjenner at mye av gleden ved å dra på hytta er borte.

Opplevd lignende episoder? Kontakt: Vaktsjef@Nettavisen.no

Konsekvenser
Avslaget fra nasjonalparkstyret begrunnes med at et hvert inngrep i landskapet i nasjonalparken, er forbudt. Dette fordi et inngrep kan endre landskapets art og karakter.

Videre heter det at flere mindre inngrep kan gi store konsekvenser i verneområdet

Var der først
Geir Pedersen synes det er besyndelig at nasjonalparstyret mener at han nå er en belastning for nasjonalparken.

– Jeg og kona mi var tross alt her først. Vi har hytta og en badestamp. Ettersom det ikke er innlagt strøm her, trenger vi ved til oppvarming. For å lagre ved trenger vi en vedbod. Vi er ikke en belastning for nasjonalparken, men nå har nasjonalparken blitt en belastning for oss, sier Geir til AN.no.

Etter lovens bokstav må vi nå frakte med oss ved hjemmefra til hytta. Ramler det ned ei bjørk utenfor, må den bare ligge der.

To ganger nei
Hadde Geir Pedersen bygget vedboden som planlagt – før nasjonalparken ble opprettet i 2010 – hadde alt vært såre vel, men en ryggskade gjorde at planene ble utsatt.

Midtre Nordland nasjonalparkstyre behandlet søknaden fra Geir Pedersen og kona hans på et møte i september. Da det ble avslag, anket de. Også klagen ble avvist..

Saken er nå klaget til Miljøverndepartementet. Svar kan ventes i løpet av to-tre måneder.

Vanskelig
Geir Pedersen sier at han vil klage så lenge han kan, om ikke Miljøverndepartementet gir han og kona medhold.

– Slik saken står nå, etter at hytta ble slukt av nasjonalparken, er det små muligheter for å få den solgt. Dersom jeg og kona er en slik stor belastning for nasjonalparken, får heller styret kjøpe oss ut. Nå er det i alle fall blitt veldig vanskelig å få gjort noe her, sier Geir Pedersen oppgitt.

– Vi er fullstendig styrt av reglene
– Vi har lokal forvaltning, men er helt styrt av vernebestemmelsene.

Det sier Siv Mosleth. Hun er styreleder i Midtre Nordland nasjonalparkstyre. De har forvaltningsmyndighet for sju verneområder i Nordland.

– Vi er fullstendig styrt av vernebestemmelsene. De er veldig restriktive til bygging i nasjonalparker. Jeg har likevel full forståelse for at folk føler at ting er blitt vanskeligere etter at hyttene deres nå har kommet innenfor grensene til et verneområde. Siv Mosleth husker ikke detaljene i saken til Geir Pedersen, men sier at vedtaket som er gjort er i tråd med regelverk og vernebestemmelser.

– Selv om vi fikk lokal forvaltning da forvaltningsreformen kom, ble det et mer byråkratisk system. Blant annet fikk vi ikke lenger lov til å delegere mindre saker til våre nasjonalparkforvaltere. Nå er disse reglene blitt lettet på. Det vil gi en raskere saksbehandlingstid, for eksempel om noen søker om bruk av snøscootere.

– Vil dette hjelpe Geir Pedersen og kona hans?

– Nei, sier Siv Mosleth.

Les flere saker fra Avisa Nordland

Kommentarer til denne saken