RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Geir Selvik Malthe-Sørenssen anker fengselsdommen


ANKER: Geir Selvik Malthe-Sørenssen var blant annet tiltalt for bedragerier mot Arne Treholts advokat Harald Stabell (t.h.)
ANKER: Geir Selvik Malthe-Sørenssen var blant annet tiltalt for bedragerier mot Arne Treholts advokat Harald Stabell (t.h.) (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Eks-journalisten anket straffen i siste liten. Mener straffen er for streng.

– Det er en ren straffeutmålingsanke. Han har erkjent det han er dømt for. Vurderingen er at dommen er blitt noe for streng, sier advokat Trygve Staff til Nettavisen.

Staff er forsvarer til Geir Selvik Malthe-Sørenssen (53).

Eks-journalisten ble i Oslo tingrett dømt til tre år i fengsel for bedrageri. I tillegg ble han dømt til å betale nesten 7,7 millioner kroner i erstatning.

Les mer: Geir Selvik Malthe-Sørenssen dømt til tre år i fengsel

Forsvareren opplyser at 53-åringen bestemte seg for å anke rett før ankefristen utløp i forrige uke.

– Selv om straffen ble en fjerdedel lavere av aktors påstand, så mener vi at man er havnet noe høyt i straffeutmålingen. Her er det mer å hente, fortsetter forsvareren.

Økokrim vurderer motanke

Dermed kan saken for eks-journalisten havne hos Borgarting lagmannsrett.

Førstestatsadvokat Håvard Kampen i Økokrim sa til VG at han synes tingrettsdommen var velskrevet med et fornuftig resultat.

VURDERER MOTANKE: Her er forsvarer Trygve Staff under rettssaken mot Geir Selvik Malthe-Sørenssen i Oslo tingrett. Staff håndhilser på førstestatsadvokat Håvard Kampen i Økokrim. Sistnevnte vurderer nå en motanke.


Kampen er på ferie og er ikke kjent med at Malthe-Sørenssen anker.

– Vår oppfatning var at straffeutmålingen grei den, men i det nedre sjikt, sier han til Nettavisen.

Han forteller at Økokrim ikke anket den opprinnelige dommen, men at de nå har en uke ekstra på å vurdere en motanke.

– Det må vi vurdere når vi får sett anken, fortsetter førstestatsadvokaten.

Grove tillitsbrudd

Tingretten la vekt på at bedrageriene er begått over et lengre tidsrom og at flere av dem er begått ved bruk av falske dokumenter.

– Flere bedragerier er videre begått overfor tiltaltes nærstående og innebærer grove tillitsbrudd mot disse. Tiltaltes handlinger har dessuten hatt alvorlige konsekvenser, heter det i dommen.

 – Retten har forståelse for at tiltalte på handlingstidspunktet opplevde seg presset på grunn av stadig økende gjeldsbyrde, og påståtte problemer i ekteskapet. Disse forhold er imidlertid ikke annerledes eller verre enn det som ofte er tilfelle, fortsetter dommen.

Fakta: Fakta om Treholt-saken

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Arne Treholt, tidligere byråsjef i Utenriksdepartementet, ble 20. juni 1985 dømt i Eidsivating lagmannsrett til 20 års fengsel for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak. Han ble benådet 3. juli 1992 av helsemessige grunner etter å ha sonet åtte år og fem måneder av dommen.

* Fire ganger har han søkt om gjenopptakelse av straffesaken, men er blitt avvist hver gang, sist av Gjenopptakelseskommisjonen 9. juni 2011.

* Boken «Forfalskningen – politiets løgn i Treholt-saken» kom ut i 2010. Der ble det hevdet at det mye omtalte «pengebeviset» var forfalsket.

* Påstandene i boka ga ikke grunn til gjenåpning av Treholt-saken, konkluderte Gjenopptakelseskommisjonen i juni 2011. (©NTB)

Eks-journalisten var tiltalt for bedragerier på 6,7 millioner kroner, samt fire tilfeller av dokumentforfalskning.

Han ble i en reportasjeserie i VG kjent for å ha fabrikkert opplysninger i blant annet Treholt-saken.

Brukte draps- og bedrageridømt bruktbilselger

Da rettssaken startet i Oslo tingrett, erkjente 53-åringen straffskyld på samtlige tiltalepunkter.

I 2010 ga Malthe-Sørenssen ut boken «Forfalskningen, politiets løgn i Treholt-saken».

Her hevdet han at en hemmelig kilde i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) hadde fortalt ham at politiet hadde fabrikkert bevis i Treholt-saken. Bokarbeidet ble betalt av Arne Treholt selv, som har Stabell som sin faste advokat.

BAKGRUNN: Tidligere journalist lurte Arne Treholt og hans advokat

I 2016 avslørte altså VG at Malthe-Sørenssen hadde fabrikkert en ny kilde i Treholt-saken. Den angivelige kilden skal i virkeligheten ha vært en draps- og bedrageridømt bruktbilselger.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på E-post, eller ring 02060. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon dersom ønskelig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere