RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Geir Selvik Malthe-Sørenssen dømt til tre år i fengsel


DØMT: Her er forfatter Geir Selvik Malthe-Sørenssen under presentasjonen av boken "Forfalskningen - Politiets løgn i Treholt-saken" i 2010.
DØMT: Her er forfatter Geir Selvik Malthe-Sørenssen under presentasjonen av boken "Forfalskningen - Politiets løgn i Treholt-saken" i 2010. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Nå vurderer eks-journalisten om han skal anke dommen.

Geir Selvik Malthe-Sørenssen (53) er i Oslo tingrett dømt til tre år i fengsel. I tillegg må han betale nesten 7,7 millioner kroner i erstatning.

– Malthe-Sørenssen er domfelt i tråd med sine erkjennelser. Tingretten har slått av en fjerdedel sammenlignet med aktors straffepåstand som var fire år, sier forsvarer Trygve Staff til Nettavisen.

Dommen er ikke rettskraftig og kan ankes til Borgarting lagmannsrett.

– Han er i tenkeboksen og vurderer å anke for å få straffen ytterligere redusert. Han skal bruke de to ukene som er lovens frist på å avgjøre om han vil akseptere dommen eller anke straffeutmålingen, fortsetter Staff.

– Grove tillitsbrudd

Retten legger vekt på at bedrageriene er begått over et lengre tidsrom og at flere av dem er begått ved bruk av falske dokumenter. Flere bedragerier er videre begått overfor tiltaltes nærstående og innebærer grove tillitsbrudd mot disse. Tiltaltes handlinger har dessuten hatt alvorlige konsekvenser, heter det i dommen.

«Retten har forståelse for at tiltalte på handlingstidspunktet opplevde seg presset på grunn av stadig økende gjeldsbyrde, og påståtte problemer i ekteskapet. Disse forhold er imidlertid ikke annerledes eller verre enn det som ofte er tilfelle», fortsetter dommen.

Eks-journalisten var tiltalt for bedragerier på 6,7 millioner kroner, samt fire tilfeller av dokumentforfalskning.

Han ble i en reportasjeserie i VG kjent for å ha fabrikkert opplysninger i blant annet Treholt-saken.

Erkjente straffeskyld

Da rettssaken startet i Oslo tingrett, erkjente 53-åringen straffskyld på samtlige tiltalepunkter.

I 2010 ga Malthe-Sørenssen ut boken «Forfalskningen, politiets løgn i Treholt-saken».

Her hevdet han at en hemmelig kilde i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) hadde fortalt ham at politiet hadde fabrikkert bevis i Treholt-saken. Bokarbeidet ble betalt av Arne Treholt selv, som har Stabell som sin faste advokat.

BAKGRUNN: Tidligere journalist lurte Arne Treholt og hans advokat

Fakta: Fakta om Treholt-saken

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Arne Treholt, tidligere byråsjef i Utenriksdepartementet, ble 20. juni 1985 dømt i Eidsivating lagmannsrett til 20 års fengsel for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak. Han ble benådet 3. juli 1992 av helsemessige grunner etter å ha sonet åtte år og fem måneder av dommen.

* Fire ganger har han søkt om gjenopptakelse av straffesaken, men er blitt avvist hver gang, sist av Gjenopptakelseskommisjonen 9. juni 2011.

* Boken «Forfalskningen – politiets løgn i Treholt-saken» kom ut i 2010. Der ble det hevdet at det mye omtalte «pengebeviset» var forfalsket.

* Påstandene i boka ga ikke grunn til gjenåpning av Treholt-saken, konkluderte Gjenopptakelseskommisjonen i juni 2011. (©NTB)

I 2016 avslørte altså VG at Malthe-Sørenssen hadde fabrikkert en ny kilde i Treholt-saken. Den angivelige kilden skal i virkeligheten ha vært en draps- og bedrageridømt bruktbilselger.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på E-post, eller ring 02060. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon dersom ønskelig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere