RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Geir skyller over Sør-Norge

Det er meldt om store nedbørsmengder over Sør-Norge og Kristiansand der dette bildet er tatt har allerede fått en god del nedbør.
Det er meldt om store nedbørsmengder over Sør-Norge og Kristiansand der dette bildet er tatt har allerede fått en god del nedbør. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Sist oppdatert:
Ekstremværet Geir rammer Øst- og Sørlandet

Meteorologisk institutt har sendt ut ekstremværvarsel for Agder, Telemark, Buskerud og Oppland. Uværet har fått navnet Geir, og det ventes mellom 50 og 90 millimeter regn.

Meteorologisk instituttet har varslet Hovedredningssentralene, samt Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og fylkesmennene i de aktuelle fylkene. Dette er første ekstremværvarsel siden august i fjor.

Send oss dine bilder på tips@nettavisen.no!

Avtar lørdag morgen
- Fuktige og ustabile luftmasser beveger seg over det østafjelske. Nedbøren ventes å variere fra sted til sted, og det ventes lokalt ekstreme mengder nedbør. Det kan komme 50-90 mm i løpet av i løpet av fredag kveld og natt til lørdag. Nedbøren er ventet å avta lørdag morgen, først i Agder og Telemark, lyder varselet. Det er også ventet tordenvær.

I tillegg er det sendt ut et OBS-varsel for Trøndelag, der det ventes lokalt kraftig nedbør fra fredag kveld til lørdag formiddag. Kraftig nedbør kommer først i indre strøk i Sør-Trøndelag, opplyser meteorologene.

Les mer: Skalk lukene: Nå blir det vått!

Flomvarsel
Samtidig har NVE sendt ut flomvarsel for det østafjelske, samt Agder og Rogaland. Nedbøren ventes å bre seg fra sør mot nord, og det varsles intense regnbyger.

- Det er ventet at vannføringen vil øke raskt i mange mindre elver og bekker. Kraftige regnbyger kan gi lokale oversvømmelser. Tettbygde strøk vil være spesielt utsatt. Kraftige regnbyger gir stedvis stor fare for jordskred og flomskred, spesielt i bratte skråninger, og langs elver og bekker med stor vannføring, heter det i NVE-varselet.

Sjekk været der du er her!

Det er også sendt ut et eget varsel for Vest-Agder og Rogaland, og også der er tettbygde strøk spesielt utsatt. I elver som er regulert, vil dette i noen tilfeller virke flomdempende, legger NVE til.

Etterfølger Frida
Ekstremværet gikk fredag kveld inn i den såkalte fase B, der det får navn. Hensikten med navn er å lette kommunikasjonen mellom myndigheter og meteorologer, slik at ikke misforståelser oppstår.

Det er laget et system for navnsetting , der lista består av gutte- og jentenavn – hvert annet og i alfabetisk rekkefølge.

Forrige gang Meteorologisk institutt gikk ut med et slikt varsel, var da uværet Frida rammet Agder-fylkene i august i fjor. Også uværet før det igjen, Emil, rammet hovedsakelig Agder – i januar 2012. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere