Gå til sidens hovedinnhold

Geldof: - Alle kan dø innen 2030

Rockelegenden med dystert budskap til ungdommen.

Den avdankede, irske rockestjernen sir Bob Geldof (61) har lenge vært en pessimistisk aktivist. Nå nylig forutså han at verden vil ende innen 2030, og at menneskeheten blir utslettet. Han baserer den dystre spådommen på virkningen av klimaendringer, skriver Daily Star Sunday.

- Verden kan avgjøre i et galskapens øyeblikk å ta sitt eget liv, sa Geldof i en tale under åpningsseremonien på One Young World Summit i Johannesburg, Sør-Afrika onsdag.

- Det kommer til å skje en masseutryddelsesbegivenhet. Det kan skje på deres vakt. Tegnene viser at det vil skje snart, sa han til de 8000 delegatene fra 190 nasjoner, skriver The Telegraph.

- Den neste krigen vil ikke være en første eller annen verdenskrig. Det vil være slutten, sa han til de unge publikummerne.

- Vi vil kanskje ikke oppleve 2030. Vi er nødt til å håndtere problemet med klimaendringer umiddelbart, sa han.

«Fordømt ulykkelig»
Geldof avsluttet talen med å beklage for at han var så «fordømt ulykkelig», men la til følgende oppfordring: «se og kom i gang».

Tidligere generalsekretær i FN, Kofi Annen, og forretningsmannen Richard Branson var også blant dem som talte til den unge forsamlingen.

Geldof har tidligere vist stor interesse for sultkatastrofer på det afrikanske kontinentet. Han var blant annet hovedarrangøren til «Live Aid» i 1985. Geldof skrøt også mye av USAs tidligere president George W. Bush’ politiske innsats i Afrika.

Geldof ligger ikke på latsiden, og er for tiden opptatt med å forberede seg til å bli verdens første rockeastronaut. Planen er at han skal delta på den første private romferden til Space Expedition Corporation (SXC), som skal gå neste år.

- Å bli første ire i verdensrommet er ikke bare en ære, men helt fantastisk, har Geldof uttalt.

Dyster klimarapport
Forrige fredag la FNs klimapanel fram sin femte hovedrapport. Rapporten konkluderer med at det er 95 prosent sikkert at mesteparten av den globale oppvarmingen siden 1950 er menneskeskapt.

- Det er en tung, tung rapport vi får i dag. Etter å ha lest gjennom den rapporten, så er det klart at vi ikke setter oss inn i et fly som med 95 prosent sikkerhet vil styrte. Dette handler ikke lenger om våre barnebarns liv. Men det handler om våre liv og våre barns liv, sa Bellona-leder Fredric Hauge til Nettavisen kort tid etter at rapporten ble framlagt.

- Skremselskampanje
Klimaskeptikere mener imidlertid at klima-pessimister har fått altfor mye plass i media.

- Psykologisk så forstår jeg godt hvorfor folk kjører en skremselskampanje. Det er en måte å få mer oppmerksomhet på og å kapre flere stemmer. Men problemet er at skremsel og panikk sjelden er en god måte å løse store, langsiktige problemer på, sa Bjørn Lomborg, som er en av de mest profilerte klimakritikerne, til Nettavisen like før klimarapporten ble framlagt.

- Vi har hatt 20 år med skremselskampanje, og vi er nesten alle enige om at global oppvarming er et problem. Men skremsel har ført til at vi har brukt mange milliarder. Jeg håper vi får en mer realistisk klimadebatt med en smartere tilnærming til hvordan vi skal takle global oppvarming, sa Lomborg.

Her kan du lese resten av intervjuet med Lomborg.

Blant 100 mest innflytelsesrike
Lomborg har blitt kåret av Time magazine til én av de hundre mest innflytelsesrike personene i verden. Esquire magazine hevder han er blant de 75 mest innflytelsesrike personene i dette århundret og The Guardian mener han er én av 50 personer som kan redde planeten.

Fakta om ventede framtidige klimaendringer

* Den globale gjennomsnittstemperaturen ventes å stige med mellom 0,3 og 4,8 grader fram til slutten av dette århundret.
* Temperaturen i de øverste 100 meterne av verdenshavene ventes å stige med mellom 0,6 og 2,0 grader.
* Havnivået ventes å stige med mellom 26 og 82 centimeter i samme periode. I verste tilfelle kan stigningen bli på hele 98 centimeter fram til 2100.
* Den globale oppvarmingen vil fortsette å påvirke forekomsten av ekstremvær. *Hetebølger vil sannsynligvis forekomme oftere og vare lenger.
*Det forventes mer regn i områder med mye regn i dag, mens tørre regioner vil bli enda tørrere.
(Kilde: FNs klimapanel) (©NTB)

Fakta om årsaker til klimaendringer
* FNs klimapanel skriver i sin femte hovedrapport at det er «ekstremt sannsynlig» at mesteparten av den globale oppvarmingen siden 1950 er menneskeskapt. «Ekstremt sannsynlig» er definert som en sannsynlighet på 95– 100 prosent.
* Den viktigste årsaken til klimaendringene er utslipp av CO2. Konsentrasjonen av CO2 i atmosfæren har økt med om lag 40 prosent siden førindustriell tid. Utslippene skyldes bruk av fossile brensler, avskoging og dels også sementproduksjon.
* Partikkelutslipp har sannsynligvis bidratt til å begrense den globale oppvarmingen noe.
* Utslipp fra vulkaner og endringer i solstråling har ikke påvirket klimaet i vesentlig grad.
(Kilde: FNs klimapanel) (©NTB)

One Young World Summit 2013 - Åpningsseremoni

HTML EMBED
Reklame

Morsdag og valentine: Nå er det tilbud på blomster levert på døra

Kommentarer til denne saken