*Nettavisen* Nyheter.

Gelius får likevel tilbud om prestejobb i Ibestad

Tromsø (NTB-Jan-Morten Bjørnbakk): Et enstemmig Ibestad Kirkelige Fellesråd (IKF) tilbyr Einar Gelius jobb som menighetsprest. Det skjer etter at bispedømmerådet tirsdag ga ham avslag på søknad på stillingen som sogneprest.

29.01.14 00:56

Gelius får i første omgang tilbud om stillingen som menighetsprest i en periode på et halvt år med mulighet for forlengelse, skriver Harstad Tidende.

– I løpet av møtet hadde vi en lang samtale med Gelius som stiller seg åpen for å se på tilbudet han ble gitt. Vi tilbød han også å ta turen opp om to uker for å se hva vi kan tilby blant annet av fasiliteter, samt en gudstjeneste 9. februar, sier kirkeverge Frank Steinsvik til avisen tirsdag kveld.

Ble vraket

Gelius var eneste søker til stillingen som sogneprest i Ibestad menighet i Troms, men ble tirsdag vraket av Nord-Hålogaland bispedømmeråd.

Forskjellen på en menighetsprest og en sogneprest er at sistnevnte må godkjennes av soknet, mens menighetspresten kan ansettes av menigheten i Ibestad.

– Gelius er ordinert som prest. Derfor kan vi ansette han. Hadde Gelius derimot ikke vært ordinert, måtte vi ha hatt godkjennelse fra biskopen for å ansette han, sier Steinsvik til avisen.

Omstridt prest

Bispedømmerådets avslag innebærer ikke at ansettelsesorganet oppfatter Gelius som ukvalifisert.

– Han var eneste søker og har de formelle kvalifikasjonene som skal til. Men i avgjørelsen om å utlyse stillingen på nytt ligger det at flertallet i bispedømmerådet mener han ikke har den profil man ønsker i prestestillingen i Ibestad, sier stiftsdirektør Oddgeir Stenersen til NTB.

Han understreker at det ikke gis noen begrunnelse ut over dette fra bispedømmerådet, men sier at søknaden fra Gelius har vært underlagt en svært grundig behandling.

Rådets ønske var dermed å lyse ut stillingen for fjerde gang.

Trist

Gelius var tydelig skuffet over skuffet bispedømmerådets avslag.

– Dette er litt trist. Jeg hadde håpet å følge i min bestefars fotspor. Han var prest i Ibestad for 100 år siden. Men jeg er først og fremst utrolig takknemlig for den støtten jeg har fått på Ibestad, sier Gelius til NTB.

Etter avslaget fra rådet sa Gelius at han ikke ønsket noen omkamp.

– Jeg er mest redd for at kirken nå distanserer seg fra folket, sier Gelius. Han uttalte at det er et lite paradoks at 11 personer i menighetsrådet bestemmer hans skjebne, mens nærmere 850 underskrifter fra Ibestad til støtte for ham ikke betyr noe.

– Da man skilte kirke og stat, var ett av hovedargumentene at nå skal kirken selv få lov til å bestemme i eget hus. Men når man så ser at kirken i Ibestad virkelig engasjerer seg lokalt, har det ingen betydning likevel. Dette er forferdelig trist, sier Gelius.

Han har vår profil

Ibestad-ordfører Dag Brustind (H) fortalte til NTB at det er en enorm skuffelse i Ibestad over at bispedømmerådet ikke hører på hva folket, menighetsrådet og kommunen sier i denne saken.

– Det har vært et bredt engasjement fra alle sider av samfunnet for å få en prest til Ibestad. Vi finner ikke noen som har sagt at det er noe formelt galt med denne søkeren. Gelius har den profilen som folket i Ibestad og menighetsrådet her ønsker. Vi er meget, meget skuffet over det som har skjedd, sier ordføreren. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag