RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Generalens elskerinne avslørte statshemmeligheter

Bildet fra 23. juni 2011 viser Paula Broadwell (nr. 2 fra venstre) gi davarænde general David Petraeus et intenst blikk under Senatets høring av hans nominasjon som ny CIA-sjef. Petraeus kone Holly er nmr 3. fra venstre.
Bildet fra 23. juni 2011 viser Paula Broadwell (nr. 2 fra venstre) gi davarænde general David Petraeus et intenst blikk under Senatets høring av hans nominasjon som ny CIA-sjef. Petraeus kone Holly er nmr 3. fra venstre. Foto: MANDEL NGAN
Sist oppdatert:
Oppsiktsvekkende video viser den avgåtte CIA-sjefens elskerinne rette et kritisk lys mot Benghazi-angrepet.

I går kveld kom det frem til at det var en venninne av tidligere general David Petraeus (60), Jill Kelley (37), som anmeldte hans elskerinne Paula Broadwell (40) for å ha sendt truende e-poster til Kelley, skriver ABC News.

Kelley fungerte som «partyfikser» for det amerikanske militæret.

Petraeus trakk seg som sjef for CIA etter en måned etter at hans forhold til den gifte Broadwell ble kjent. Broadwell fikk et nært forhold til generalen i forbindelse med at hun skrev en biografi om ham.

Men det som i utgangspunktet fikk FBI til å interessere seg for saken var at Kelley hadde meldt ifra om at Broadwell hadde skrevet truende og sjalusipregede e-poster til henne.

General David Petraeus hilser på sin forfatter og elskerinne, Paula Broadwell, som fulgte ham tett da han ledet bakkestyrkene i Afghanistan.

Nye opplysninger om Benghazi
I går dukket det i tillegg opp en YouTube-video på nettet, hvor Paula Broadwell forteller om angrepet på det amerikanske konsulatet i Benghazi i Libya. President Barack Obama har tidligere fått kritikk for måten sikkerheten ble håndtert på, noe som republikanerne prøvde å gjøre til et tema i valgkampen.

- Styrkene i CIA-annekset ønsket forsterkninger fra Delta-styrken. Delta kunne ha kommet med forsterkninger til konsulatet og CIA-annekset som var under angrep. Jeg vet ikke om dere har hørt dette, men styrkene i CIA-annekset hadde et par fanger, og CIA tror at angrepet var et forsøk på å frigjøre dem, sa Broadwell, ifølge videoen.

Broadwell sa også at CIA-sjefen David Petraeus var fullt informert over hva som var i ferd med å skje.

Tidligere antydet Obama-administrasjonen at det var en islam-kritisk video, som var den mest sannsynlige årsaken til noe som så ut til å være en spontan demonstrasjon. Fire amerikanere ble drept, deriblant ambassadør Christoper Stevens. Senere omtalte Obama angrepet som et mulig terrorangrep.

Offisielt beordret Obama i januar 2009 at hemmelige CIA-fengsler i utlandet skal avvikles.

FBI og CIA innkalt på teppet
Både FBI og CIA presses nå til å forklare mer om omstendighetene rundt og etterforskningen av utroskapssaken, som endte med at CIA-sjef David Petraeus fredag trakk seg fra stillingen.

Ledelsen i FBI og CIA er tirsdag innkalt på teppet i Kongressen for å forklare seg om detaljer i etterforskningen av saken.

Mandag meldte avisen The New York Times at etterforskere høyt oppe i FBI-systemet og justisdepartementet hadde visst om Petraeus' utenomekteskapelige forhold til Paula Broadwell siden i sommer, men ikke sa ifra om det til noen utenfor FBI før i forrige uke, skriver NTB.

Ifølge amerikansk lov skal både Senatet og Representantenes hus hele tiden holdes informert om hva CIA og FBI foretar seg.

- Skulle ha blitt informert
- Dette stemmer bare ikke, sier republikaneren Peter King, leder av komiteen for nasjonal sikkerhet i Representantenes hus, til CNN.

- Jeg har mange spørsmål rundt dette. Tidspunktene for hva som skjedde når må analyseres, så vi kan finne ut hva som egentlig har hendt, sier King.

Også demokraten Dianne Feinstein, som leder komiteen for etterretningssaker i Senatet, er misfornøyd med hvordan Petraeus-saken har blitt håndtert. I et intervju med TV-stasjonen Fox News sier hun at hun vil ha svar på hvorfor FBI ikke informerte Kongressen tidligere.

- Vi skulle ha blitt fortalt om dette, understreker hun.

Kunne påvirket valgkampen?
Mange i USA spør seg om hvorfor saken ble kjent først tre dager etter presidentvalget, siden det føderale politiet FBI altså angivelig hadde visst om den i mange måneder.

Kommentatoren og bloggeren Jane Mayer skriver i avisen The New Yorker at Obama-administrasjonen ikke ville ha råd til mer uro om CIA.

CIA hadde fått kritikk for ikke å ha klart å avverge angrepet mot det amerikanske konsulatet i Benghazi i Libya i september, der ambassadør Chris Stevens og flere andre amerikanere ble drept.

- En ny skandale ville ha rystet Obama-administrasjonen og trolig gitt republikanerne mer vann på mølla i valgkampen, skriver hun.

Å være utro er straffbart for militærpersonell i USA, som Petraeus var fram til i fjor høst da han overtok som CIA-sjef, på grunn av faren for utpressing.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere