Gå til sidens hovedinnhold

Generalløytnant reagerer på politiets bevæpning

- Like høy beredskap som norske soldater har i kampoperasjoner i utlandet.

Tirsdag 28. juli klarte en inntrenger å ta seg inn på politistasjonen i Stavanger og avfyre tjenestevåpenet til en politimann, mens det lå i hylsteret.

Politiets praksis er at våpen skal være ladd og usikret i hylsteret, bekrefter Politihøgskolen overfor VG. Nyheten har fått generalløytnant i Forsvaret, Robert Mood, til å reagere.

«Norsk politi har skarpe skudd i kammeret hele tiden. Håper våpentreningen står i forhold til denne voldsomme beredskapen!», skriver han på Twitter.

Som millitærstyrker

Til Nettavisen utdyper han at beredskapen er på høyde med den norske millitærstyrker har i utlandet.

- Det å gå med skarpe patroner i kammeret til enhver tid er like høy beredskap som norske soldater har når de er i ferd med å gå inn i kampoperasjoner i utlandet. Man må ha mye våpentrening for at dette skal være forsvarlig, sier Robert Mood til Nettavisen.

- Betyr det at du er usikker på om politiet har god nok våpentrening til å gå med ladd våpen til enhver tid?

- Det har jeg ikke kunnskap om. Jeg kan uttale meg ut fra min egen erfaring, og hvor krevende det er å holde en treningsstandard som gjør at man skal kunne opptre med en slik høy beredskap til enhver tid, sier han.

Mood har vært generalinspektør for Hæren og var sjef for FNs observatørstyrke i Syria i 2012. Tidligere har han også vært sjef for FNs observatørkorps i Midtøsten.

- Ganske voldsom beredskap

Debatten etter hendelsen i Stavanger har i stor grad dreid seg om hvorvidt norsk politi har halvladde eller helladde skytevåpen i våpenhylsteret. Helladde skytevåpen vil si at patronen allerede ligger i kammeret. Halvladde vil si at kammeret er tomt, men at magasinet er ladd med patroner.

LES OGSÅ: - Kriminelle kan i realiteten gå inn og ta over hele politihuset

Ifølge Mood har norske soldater såkalt helladde våpen når de reiser ut av leiren og er forberedt på å gå i kamp. Inne i leiren tar de patronene ut av kammeret.

Ifølge Politiforum går politiet etter den nye bevæpningsordren fra i fjor nå med ladd våpen, og skudd i kammeret, til vanlig.

- Hva tenker du om at politiet går med patron i kammeret også inne på politistasjonen?

- Det høres ut som en ganske voldsom beredskap, sier Mood.

Så langt har ikke Politidirektoratet villet kommentere hva våpeninstruksen sier om helladde tjenestevåpen. Våpeninstruksen tillater midlertidig bevæpning av norsk politi.

LES OGSÅ: - Dette er ikke sikker våpenhåndtering

LES OGSÅ: - Hvorfor var våpenet ladd og usikret?

Kommentarer til denne saken